1845 Eat and drink Uma
Review
Score: 4 op 5

Uma: prijzige, maar uiterst verfijnde keuken

Michel Verlinden
© BRUZZ
19/05/2023

Alles oogt er nogal fancy en intimiderend en Uma zou daardoor de liefhebber van de goede dingen des levens kunnen afschrikken. Toch hoeft niemand zich daar zorgen over te maken. De fijne keuken van Aurelie Kluyskens overstijgt alle clichés.

In sommige restaurants kom je niet alleen om iets te eten, soms wordt er het grote schouwspel van de sociale status opgevoerd. Dat is een soort stilzwijgend contract tussen de klant en de restaurant-houder met daarin de clausule: 'Ik kom bij u veel geld uitgeven en in ruil daarvoor bevestigt u dat ik een belangrijk iemand ben.

'De wijnkaart, vanaf 40 euro per fles, met een lijst van wijnen die zowel het gehemelte als het ego strelen (Château Casse-Spleen voor 100 euro, Château de Meursault voor 230 euro) deed ons even vrezen dat Uma in die categorie valt. Ook omdat de stijlvolle inrichting – houten bekleding, open keuken met zwarte tegels, een elegant glazen dak – berekend op een dertigtal couverts, hetzelfde deed vermoeden. Bovendien was ook de ontvangst nogal stroef in het begin, al verbeterde dat later wel.

Chef Aurelie Kluyskens verdient alle lof: haar keuken is heel precies, met invloeden van nikkei, een Peruaans-Japanse fusion die wereldwijd behoorlijk wat aanhangers heeft

Gelukkig is er de keuken, waar het in een restaurant uiteindelijk allemaal om draait. Daarin vertoeft met Aurelie Kluyskens een jonge vrouw met een indrukwekkend gastronomisch cv - ze werkte in verschillende sterrenrestaurants, waaronder Zilte in Antwerpen, en ook voor Alain Ducasse – die alle lof verdient. Haar keuken is heel precies, met invloeden van nikkei, een Peruaans-Japanse fusion die wereldwijd behoorlijk wat aanhangers heeft.

Van bij het voorgerecht, een ceviche (28 euro), blijkt al wat de keuken en Kluyskens' ervaring waard zijn. De presentatie is prachtig, het lijkt wel een tuin die je op je bord geserveerd krijgt, met hamachi, familie van de horsmakreel, in de hoofdrol, omringd met kruiden, uienpickles, zoete aardappelmousse en verrassend knapperige gepofte rijst. De olie van combava, de vrucht waarmee het zo moeilijk werken is, voegt een frisse citrustoets toe.

We proeven het brood, ook een ware delicatesse, nog heerlijker met de zwarte sesamboter. Als hoofdgerecht volgt de geroosterde zeeduivelfilet (42 euro) op een weelderig bedje van tuinbonen, asperges en zeekraal. Het schaaldierensap maakt de smaakexplosie compleet. Kluyskens snoert iedereen de mond met haar talent, zo overweldigend dat we zin krijgen om ons spaarvarken nog eens open te breken om hier terug te komen.

UMA
Pippelingstraat 8-8A, Brussel
02-425.51.15, uma-restaurant.com
di > za 12 > 14.00 & 19 > 22.00

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni