review

Yoka Tomo: een adres om dringend te ontdekken

© Saskia Vanderstichele
Onze score

Ver weg van ramen en sushi ontsluiert Yoka Tomo een onderbelicht aspect van de Japanse gastronomie. Een adres om dringend te ontdekken.

Het beeld dat we in onze contreien hebben van de Japanse keuken is onvolledig. Onze blik is gericht op enerzijds sushi en sashimi, gerechten voor speciale gelegenheden, en anderzijds streetfood zoals ramen.

Al wie ooit in de populaire izakaya-zaken is geweest, weet dat er ook een andere Japanse keuken is. Een keuken waar je geniet van eenvoudige, rigoureuze bereidingen en andere tsukemono, in azijn of sake ingemaakte groenten.

Hoewel een paar Brusselse adressen zich aan deze verleidelijke niche hebben gewaagd, heeft niemand dat zo goed gedaan als Yoka Tomo, een nieuw restaurant in Schaarbeek dat wordt aangevoerd door een geweldige chef die zijn ding doet onder de verrukte ogen van de klanten.
Deze nogal krappe zaak – reserveren is verplicht – heeft tien couverts aan de bar en nog eens een tiental plaatsen aan de dicht opeengepakte tafels. Aan het einde van de zaal is er ook een kleine privéruimte, waar je wordt verzocht je schoenen uit te trekken, die kan gereserveerd worden voor vijf à zes personen, of je nu kiest voor het viergangenmenu (€39) of voor een 'omokase'-formule ('carte blanche', €50).

Het decor van oude tegels, kale bakstenen en hout schept een ideale sfeer die het midden houdt tussen België en Japan – vermeldenswaard zijn de grafische ornamenten van illustrator Krump.
Een 'P'tit Menu' van twee gangen trekt de kaart van de toegankelijkheid (€30). Bij ons bezoek bestond dat uit een assortiment van uiterst delicate voorgerechten: aardappelsalade gepresenteerd in de vorm van een bol, kinpira-salade van wortelen, lotus en schorseneren, aubergine gemarineerd in sake en gember, tamagoyaki (omelet) en, ten slotte, bamboescheuten. Het hoofdgerecht, gemarineerde en gebakken kippenplakjes, past bij een keuken die het gehemelte streelt en de diepte opzoekt. Als bewijs: de kom misosoep als bijgerecht.
Een korte maar doordachte kaart met bieren – Zinnebir (€4), Lanterne (€5,50), Cristal Xtra (€3) –, natuurwijnen – La Bulle du Facteur (€7) – en sake – Kido Ginjo (€2,50 voor 2 cl) – draagt ertoe bij dat dit ons favoriete adres van het moment is.

YOKA TOMO Félix Marchallaan 26, Schaarbeek, 0475-40.99.60, wo > za 18.30 > 22.00

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?