Elsene lanceert nieuw Staycation-project voor zomer: ‘Verbinding en participatie centraal’

© Facebook
| Ook vorige zomer konden Elsenaars genieten van een Staycation-programma.

Gemeente Elsene lanceert een projectoproep voor een nieuwe editie van het zomerfestival Staycation XL en maakt daarvoor 30.000 euro vrij. De culturele initiatieven moeten verbinding, participatie en toegankelijkheid stimuleren.

Net zoals vorige zomer wil Elsene laagdrempelige activiteiten organiseren die inwoners op een veilige manier bij elkaar brengen en daarom lanceert de gemeente nu een projectoproep. De Staycation XL kadert binnen het cultuurbeleidsplan ‘Co’ 2020- 2025 waarin samenwerking centraal staat. Dit uit zich in de vier thema’s waarrond de kandidaten kunnen werken: gelijkwaardigheid en inclusie, zelfexpressie en creatieve ontwikkeling, het tegengaan van isolatie en eenzaamheid, duurzaamheid en ecologisch bewustzijn.

“Met Staycation XL Zomer in Elsene willen we culturele verenigingen en hun activiteiten opnieuw zichtbaarheid bieden. Met de eerste editie in 2020 staken we kunstenaars én bezoekers een hart onder de riem in een uiterst moeilijk coronajaar. Meer dan 6.800 personen genoten van het Staycation XL-programma in de periode van midden juni tot midden september,” vertelt Ken Ndiaye (Ecolo), schepen van Franstalige Cultuur.

Participatieve aanpak

Elsens burgemeester Christos Doulkeridis zegt verheugd te zijn over de participatieve aanpak: “Tijdens deze onzekere en sombere periode is het belangrijk de gemeente opnieuw te kunnen betoveren met culturele projecten die ruimte bieden aan een prachtige diversiteit van kunstenaars, voor het plezier van jong en oud, buurtbewoners en winkelend publiek.”

Els Gossé (Groen), schepen van Nederlandstalige Cultuur en Wijkleven, legt uit dat de gemeente ondersteunt op vlak van meertalige communicatie, “om nog een grotere toegankelijkheid te verzekeren”.

De 15 geselecteerde projecten kunnen een subsidie van 2.000 euro krijgen en mogen ook beroep doen op materiaal van de gemeente tussen 21 juni en 19 september. Kandidaten kunnen nog tot 19 april hun voorstel indienen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?