| Dit kunstwerk bevond zich heel even voor de winkel van Cowboy aan de Henegouwenkaai.

Groot kunstwerk aan het kanaal al na twee dagen weggehaald

KVDP
© BRUZZ
07/05/2019

Van 4 mei tot 1 juni loopt het kunstenfestival Knust in het voormalige Depot Design aan de Henegouwenkaai. Een deelnemend duo van visuele artiesten zag dat hun kunstwerk, een foto op spandoek, werd weggehaald door een start-up die op dezelfde site huist. Intussen bereikten de betrokken partijen een compromis.

De Henegouwenkaai 19, het voormalige Depot Design aan het kanaal. In afwachting van de renovatie van de site heeft lokaal fietsenmerk Cowboy er tien dagen geleden een tijdelijke winkel geopend. In een aanpalend gebouw op dezelfde site loopt van 4 mei tot 1 juni het multidisciplinaire kunstenfestival Knust. Dat festival vindt voor de eerste keer plaats dankzij een crowdfundingcampagne.

Op een van de portaalkranen - erfgoed uit de tweede industriële revolutie - die zich voor het pand bevinden hadden twee deelnemende kunstenaars, Lionel Ochs en Nicolas Delaroche, een kunstwerk opgehangen. Het ging om een spandoek, een foto van 6 op 2,5 meter.

Lang hing het kunstwerk er echter niet. Volgens de kunstenaars werd het spandoek maandagochtend, op de derde dag van het festival, weggehaald door de uitbaters van de fietsenwinkel. "Een verkoper van de winkel is het gebouw van het festival gewoon binnengestapt en heeft het spandoek losgemaakt", zegt Lionel Ochs aan BRUZZ. "Cowboy heeft ons niet eens gecontacteerd. Het spandoek lieten ze gewoon in de regen liggen."

zae

| Het kunstwerk hing tot maandagochtend op deze kraan.

Compromis

Volgens de eigenaar van de site is er sprake van een misverstand. "Cowboy had me gevraagd of ze een doek dat voor hun gevel hing mochten weghalen. Dat mocht van mij", zegt Olivier Depoorter van Depot Design aan BRUZZ. "Later pas begreep ik dat het om een kunstwerk van Knust ging. Misschien heeft Cowboy iets te snel gehandeld."

Uiteindelijk vond de eigenaar een compromis met Cowboy en Knust. "De kunstenaars mogen hun werk ophangen op de andere kraan", aldus de eigenaar van de site.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Expo , kunstwerk , knust , Knust Festival , cowboy bikes

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni