Race eens met een elektrische fiets door een winkel

© Thijs Roelen
| De Cowboy-fiets is in de winkel te testen.
Updated: 26-04-2019 - 12:27

Cowboy, de Brusselse fabrikant van elektrische fietsen, opent vrijdag een winkel aan de Henegouwenkaai in Molenbeek. Met een indoor testparcours.

Het nieuwe pand van Cowboy aan het kanaal oogt indrukwekkend. Twee verdiepingen hoog is het voormalige Dépot Design, volledig wit vanbinnen en volledig zwart van buiten. Het gaat om een tijdelijke invulling van het pand, want er zijn grote renovatieplannen voor de zone. Het is wat je noemt een eyecatcher. Het wordt nog opvallender, wanneer je bedenkt dat er van het product wat binnen verkocht wordt, tot nu slechts 1.000 geproduceerd werden.

Cowboy bestaat pas een jaar, maar mag rekenen op grote belangstelling van investeerders (al is er ook kritiek op de jonge ondernemers). “Onze fiets heeft een uniek, hip design, is volledig connecteerbaar met de smartphone en dat aan een concurrentiële prijs”, somt Charles Van Haverbeke van Cowboy op. “Afgelopen jaar verkochten we 1.000 fietsen van ons eerste model. We willen snel groeien naar 10.000.”

De nieuwe saloon van Cowboy.
© Thijs Roelen
| De nieuwe 'saloon' van Cowboy, een eyecatcher.

Om die groei te realiseren, breidt het fietsenmerk uit naar Nederland, Frankrijk en Duitsland, waardoor het in vijf landen actief wordt. België en Luxemburg waren de eerste landen waarin de Brusselse startup zijn fietsen verkocht. In alle landen moeten, naast de onlineverkoop en de mogelijkheid om thuis de fietsen te testen, fysieke winkels in de hoofdsteden komen.

Testparcours

Het pand in Molenbeek is het eerste in die rij. “We zitten hier vlakbij het centrum, hebben de nodige visibiliteit, maar tegelijkertijd de ruimte voor een uniek concept”, zegt Van Haverbeke. “Voor je een fiets koopt als de onze, wil je die testen. We hebben het geprobeerd met kleinere locaties in stadscentra, maar mensen zijn dan toch wat angstig om een fiets te testen. Hier, in dit pand, hebben we ons eigen testparcours kunnen aanleggen.”

Cowboy saloon
© Jeroen Verrecht
| Het parcours start bij de ingang van de winkel.

Het roze circuit op de witte vloer geeft je de gelegenheid om even van de Cowboy te proeven: zowel bergop, in de bochten als bergaf kun je voelen wat de Belgische elektrische fiets in huis heeft. Wat je niet kunt testen, tenzij je heel veel tijd over hebt: de accuduur (zo’n 70 kilometer naar verluidt).

De fiets zelf wordt overigens nog altijd doorontwikkeld. Voor 2019 lanceert Cowboy een verbeterd en aangepast model. Dat model blijft overigens slechts beschikbaar in één maat. “We blijven een startup en kunnen dus niet alles tegelijk doen”, verklaart Van Haverbeke. “In de toekomst is er misschien meer mogelijk, maar nu richten we ons op dit ene model in die ene maat.” Vanwege de uitrol naar Nederland en Duitsland is die ene maat nu wel een beetje groter dan voorheen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?