| De kleine quadrilatère onder de sporen van het Zuidstation zullen in april dienst doen als ravetempel tijdens een eenmalig event van Fuse.

Paleizen onder Zuidstation voor het eerst in twintig jaar open voor rave

Renée Vervaet
© BRUZZ
23/03/2023
Updated: 24/03/2023 11.17u

De paleizen of quadrilatères met monumentale paddestoelzuilen onder het Zuidstation gaan voor het eerst in twintig jaar tijd open voor een rave. Dansclub Fuse kreeg een vergunning om er een tweedaags evenement te houden, ter gelegenheid van de 29ste verjaardag van de club. Opvallend: de rave vindt overdag plaats.

“We zijn de eerste in twintig jaar tijd die een vergunning hebben gekregen om op deze bijzondere locatie te feesten," zegt Steven Van Belle van Fuse. "De rauwe, industriële esthetiek van de quadrilatères vormt de perfecte aanvulling op de kenmerkende sfeer van Fuse.” De tweedaagse rave zal plaatsvinden tijdens het weekend van 22 en 23 april. De deuren gaan op zaterdag open van 14.00 tot 23.00 uur en op zondag van 13.00 tot 22.00 uur.

De rave zal doorgaan op de eerste verdieping van de kleine quadrilatère tussen het station en de Kleine Ring. De ruimte van in totaal zo'n 7.000 vierkante meter wordt opgedeeld in twee zalen, waar verschillende namen als Luke Slater, Truncate en Karenn zullen aanschuiven aan de draaitafel.

Markthal

Het ondergrondse paleis deed ooit dienst als postsorteerfaciliteit. De grote quadrilatère wordt gekenmerkt door enorme paddenstoelenzuilen.

Voor de invulling van de ruimtes passeerden al verschillende ideeën de revue. Brussel Mobiliteit en NMBS zouden er graag een bushalte en een fietsenstalling zien, terwijl het gewest er even een markthal voorzag.

In 2021 lanceerde de NMBS uiteindelijk een ideeënoproep voor de leegstaande ruimtes. Zowel permanente als tijdelijk voorstellen konden worden ingediend.

Maar een nieuwe bestemming voor de quadrilatères is nog niet voor meteen. Want een Stadsvernieuwingscontract (SVC) voor het Zuidstation en de buurt errond laat voorlopig op zich wachten.

Eenmalig toegelaten

Het evenement van Fuse werd om die reden eenmalig toegelaten, met goedkeuring van de gemeente Sint-Gillis en het kabinet van Pascal Smet, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw.

"Het evenement kan een goeie test zijn voor wat die ruimtes op lange termijn te bieden hebben", klinkt het op het kabinet van de staatssecretaris.

Verschillende partners werken momenteel samen om van de Zuidwijk een aangenamere zone te maken, in het kader van het SVC, getrokken door minister-president Rudi Vervoort. "De omgeving van het station als internationale toegangspoort, kan beter. Dit evenement kan een goeie hefboom zijn om die transformatie in gang te zetten", klinkt het.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni