Geroemde restaurant Little Asia staat te koop

© Facebook Little Asia

In de Sint-Katelijnestraat in Brussel staat het geroemde Vietnamese restaurant Little Asia te koop. Aan de oorzaak liggen niet enkel praktische redenen. “Ik heb twintig jaar mijn ziel verwaarloosd. Die ligt nog in Vietnam.”

Dit jaar is het precies twintig jaar geleden dat Little Asia de deuren opende. Het is meteen ook het laatste jaar dat Quyen Thi Truong, bezielster van het restaurant, er aan de slag zal zijn. Dat kondigt ze zelf aan op de Facebookpagina van Little Asia.

Aan de oorzaak van de sluiting liggen enkele praktische redenen, weet De Morgen. Omdat de klanten van Little Asia voor 95 procent Vlamingen zijn, heeft het restaurant het sinds de terreuraanslagen van 2015 moeilijker. Ook de voetgangerszone heeft niet geholpen.

Maar er zijn ook dieperliggende redenen. Om die te leren kennen, verwijst de eigenares van het restaurant naar een boek dat journalist Chris De Stoop schreef: ‘Wanneer het water breekt.’ Daarin beschrijft hij het verhaal van de familieleden van Truong, die als bootvluchtelingen vanuit Vietnam in België belandden.

Op 23 december sluit de zaak haar deuren. Na de sluiting vertrekt Truong voor twee maanden naar Vietnam. Maar een definitieve terugkeer hoeft dat niet te zijn, vertelt ze aan De Morgen. “Een strak plan heb ik niet.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?