| Café de l'Opera op het Muntplein is één van de zaken die failliet is verklaard.

160 jobs bedreigd na failliet iconische restaurants

TDN
© BRUZZ
20/02/2018

De rechtbank van koophandel heeft dinsdag beslist elf restaurants van de horecagroep van de broers Beyaz, waaronder La Maison du Cygne en Brasserie de l'Ommegang, failliet te verklaren. Voor de 160 personen die er aan de slag zijn, dreigt een sociaal bloedbad. "Alle jobs zijn in gevaar", klinkt het bij de socialistische vakbond.

De meeste van de 160 werknemers zijn al sinds eind december niet meer betaald, maar de zaken bleven al die tijd wel open. "De schulden laten helaas niet meer toe om de activiteiten voort te zetten. Daar zijn de werknemers de dupe van", stelt Christian Bouchat van ABVV-FGTB bij BRUZZ.

De vakbondssecretaris vreest ook voor hun toekomst. "Vooral de jobs van de oudere werknemers, die niet meer aan minimumlonen werken, staan op de helling. Maar alle werknemers vallen of staan bij de gratie van de curator die aangewezen wordt. Deze dient jammer genoeg de belangen van de schuldeisers."

Bouchat roept de curator dan ook op om "moedig te zijn" en op zoek te gaan naar overnemers die het beste voorhebben met de restaurants. "Want als ze op een correcte en loyale manier beheerd worden, zijn al die etablissementen pure goudmijnen", aldus Bouchat, die dan ook hoopt dat de werknemers opgevist worden door een nieuwe eigenaar.

Binnenlandse en buitenlandse interesse

Volgens L'Echo tonen enkele kandidaat-overnemers interesse in het dossier. Zo zouden Albert Michiels, die onder meer Les Brasseries du Prince d’Orange uitbaat, en Thierry Van Damme, van Brasserie du Lac de Genval, wel oren hebben naar een overname van één of meerdere vrijgekomen restaurants.

Beide zakenmannen vrezen wel dat enkele van de zaken in kwestie in slechte staat verkeren. Voor de meest bekende restaurants als Brasseries Georges in Ukkel en La Maison du Cygne op de Grote Markt zal de interesse immens zijn, maar zij vrezen voor de overige etablissementen. Wellicht zullen buitenlandse investeerders opnieuw munt proberen te slaan uit de iconische zaken, klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Resto & Bar , restaurant , faillissement , Christian Bouchat , ABVV-FGTB , vakbond , Frederiksborg , Maison du Cygn

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni