Het beroemde Actiris-gebouw aan het Beursplein wordt weldra omgedoopt tot 'The Dome'

Actiris-gebouw onder handen genomen door topgalerist Axel Vervoordt

Lilith Geeraerts
© BRUZZ
23/07/2019

Het Actiris-gebouw aan het Beursplein wordt de komende twee jaar nog tijdelijk ingevuld door creatief geweld. Gaandeweg zal het gebouw onder handen genomen worden door de prestigieuze galerist Axel Vervoordt om uiteindelijk te openen als The Dome. Dat zal naast de eetgelegenheid Eataly ook een nieuwe vestiging van co-workingspace Fosbury & Sons herbergen.

Het Actiris-gebouw stond in de 19e en 20e eeuw bekend als ‘Les Grands Magasins de la Bourse’ en was het eerste grootwarenhuis in België. In de jaren zeventig brak er een grote brand uit, waarna enkel nog het skelet rechtstond. Later nam de Brusselse instelling voor werkgelegenheid Actiris er haar intrek, tot het drie jaar geleden alweer leeg kwam te staan. "Het gebouw heeft haar oude charme behouden, ondanks alles wat het meegemaakt heeft", vertelt Marion Rubellin van anti-kraakbedrijf Entrakt, dat de tijdelijke invulling voorziet. "De oude trappenhal is één van de klassieke parels van de toren, en ook de bureaus hebben nog een oldskool design."

actirisgebouwtijdelijkeinvulling

Eén van de coworkingspaces in het Actirisgebouw

Kanye West, Madonna en De Niro

Een project naar het hart van Axel Vervoordt, dus, die samen met VDD Project Development de eer krijgt om het legendarische gebouw onder handen te nemen. De wereldberoemde galerist en antiquair Vervoordt verzorgde in het verleden al de interieurs van onder andere Kanye West, Madonna, Robert De Niro en Calvin Klein. Hij staat erom bekend antieke objecten te vermengen met strakke en minimalistische lijnen. De permanente herbestemming van het gebouw aan het Beursplein zal in 2023 de deuren openen onder de naam The Dome.

In de herbestemming is plaats voorzien voor het Italiaans eet- en winkelconcept Eataly, bijzondere woon-en werkruimtes waaronder co-workingspaces van Fosbury&Sons, en een gedeelte onder het dak dat wordt opengesteld voor publiek.

Tijdelijke, creatieve invulling

Meer dan de helft van de verdiepingen van het oude Actirisgebouw wordt ondertussen ingevuld door Brussels creatief geweld. Op de eerste verdieping neemt een architectencollectief haar intrek, de kelder wordt ingepalmd door Wilfried Redant, organisator van Los Ninos en dj Manu del Aguila, die er samen FFORMATT uitbaten.

Op verdieping vijf en zes broeden tientallen Brusselse kunstenaars en designers op nieuwe projecten, waaronder kunstenares Gosie Vervloessem en theatermaakster Katja Dreyer. De tweede etage is geopend voor publiek, en wordt ingenomen door Firma, een co-workingspace, en Cantine, de bijhorende horecaruimte. De derde en vierde verdieping wachten voorlopig nog op huurders.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , Stedenbouw , Actirisgebouw , co working , axel vervoordt , herbestemming , tijdelijke invulling , entrakt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni