| Coworkingspace Firma, in het eerste filiaal in Vilvoorde.

Nieuwe coworkingspace in het voormalige Actiris-gebouw

JP
© BRUZZ
09/04/2019

Langzaam verandert de voetgangerszone van aangezicht. Een hip coworkingconcept uit Vilvoorde betrekt het voormalig gebouw van Actiris, middenin de voetgangerszone. Ten laatste deze zomer opent Firma daar zijn deuren. Eerder was al bekend dat er in het gebouw ook zo'n 140 kunstenaars neerstrijken.

Oprichter Anne Van Assche is zelf interieurarchitect en meubelontwerper. Het idee voor een coworkingspace ontstond toen ze op Erasmus was in Zweden. Door samen te werken met andere mensen uit de creatieve industrie, kwam ze op interessante ideeën.

Die kruisbestuiving zette ze voort met het coworkingconcept Firma, dat in oktober 2015 zijn deuren opende in Vilvoorde. Ten laatste deze zomer opent het Van Assche een nieuw filiaal in de voetgangerszone. Ze mikt op een publiek uit de creatieve industrie, zoals architecten en grafisch ontwerpers.

Met Cantine

Op de 2.500 vierkante meter in het voormalige Actiris-gebouw komen tien privékantoren, en ongeveer vijftien flexplekken. In totaal kunnen er zo'n vijftig mensen tegelijk werken. Op termijn hoopt Van Assche ook lezingen over creatief ondernemerschap te organiseren in de coworkingsspace.

Net als in Vilvoorde komt ook het Brusselse filiaal met de bijbehorende horecazaak, 'Cantine'. Daar kunnen ook mensen die geen coworkingspace huren terecht voor een koffie of een gezonde vegetarische of veganistische maaltijd. Er is ook een zone ingericht voor mensen die er willen werken op hun laptop.

De coworkingspace kan ten minste twee jaar in het gebouw blijven. Entrakt, vastgoedondernemer die tijdelijke invulling voorziet, beheert het pand. Op de andere verdiepingen komen onder andere kunstenaars. Op termijn zal Eaterly zijn intrede nemen, een Italiaanse delicatessensupermarkt en eetruimte.

Coworking zit in de lift

Het aantal flexibele werkplaatsen voor freelancers, werknemers of andere professionals blijft toenemen, schreven we eerder al. De eerste drie maanden van 2018 kwam er al 18.000 vierkante meter kantoorruimte bij van coworkingspaces als Tribes, Fosbury & Sons. En de coworkingspace WeWork in de voormalige Philipstoren op het De Brouckèreplein is goed voor maar liefst 16.500 vierkante meter. Die moet klaar zijn eind 2020.

Van Assche is echter niet bang voor concurrentie. "Er is heel veel vraag naar coworkingspaces," zegt ze. "Bovendien hebben we allemaal onze eigen doelgroep en esthetiek."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Stedenbouw, Resto & Bar, coworking, horeca, voetgangerszone

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni