FLITSte Kassa BRUZZ ACTUA 1599
© Photonews | Sinds de zomer van 2016 moeten horecagelegenheden die jaarlijks voor meer dan 25.000 euro aan maaltijden verkopen, een geregistreerd kassysteem, de zogenaamde witte kassa, hebben.

Brussel blijft zondigen tegen witte kassa

Bettina Hubo
© BRUZZ
01/04/2019

Terwijl in Vlaanderen bijna alle restaurantuitbaters ondertussen de verplichte witte kassa aangeschaft hebben, lapt in Brussel nog altijd ruim één op vier zijn laars aan de nieuwe regeling, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de FOD Financiën.

Sinds de zomer van 2016 moeten horecagelegenheden die jaarlijks voor meer dan 25.000 euro aan maaltijden verkopen, een geregistreerd kassysteem, de zogenaamde witte kassa, hebben. Op die manier wil de horeca zwartwerk en fraude tegengaan. In ruil voor dit nieuwe controlemiddel kreeg de sector een gedeeltelijke btw-verlaging van 21 naar 12 procent en een reeks voordelen zoals de flexi-jobs.

26 procent in gebreke

Bijna drie jaar later blijkt uit cijfers van de FOD Financiën dat in Brussel meer dan 26 procent van de restaurantuitbaters nog altijd geen witte kassa in huis heeft gehaald. Brussel doet het een beetje slechter dan Wallonië, waar 18 procent van de horecazaken in gebreke blijft, en veel slechter dan Vlaanderen, waar bijna 98 procent van de uitbaters met een geregistreerd kassysteem werkt.

Maar zelfs met een witte kassa, geregistreerd bij het ministerie van Financiën, kan er nog gefraudeerd worden. Sommige uitbaters activeren de bijgeleverde black box gewoonweg niet, anderen omzeilen de regels met een tweede, niet-geregistreerde kassa, die dan weliswaar geen geldig btw-bonnetje kan afleveren, nog anderen proberen zoveel mogelijk cashbetalingen te krijgen, die vervolgens niet geregistreerd worden in de witte kassa.

Daarom zijn controles nodig, ook bij restaurants die officieel een witte kassa hebben. Vorig jaar voerde de FOD Financiën 1.716 controles uit waarvan 737 in Brussel. Bij 195 van de Brusselaars bleek de black box niet geactiveerd. Ook hier is Brussel kampioen van België.

'Inhaalbeweging'

Volgens Steven Rosseel van de Belgian Restaurants Association komt er in Brussel stilaan wel een inhaalbeweging op gang maar is er nog ‘flink wat oud zeer’: uitbaters die weigeren om een witte kassa te gebruiken. Onder hen vele snackbars, frituren en pizzazaken. Rosseel meent dat de federatie Horeca Brussel in deze boter op het hoofd heeft.

“De federatie is de regeling blijven aanvechten en steunde de horecazaken die de witte kassa afwezen. Ook gaf ze haar leden foutieve informatie, bijvoorbeeld dat er geen flexi-jobs mogelijk zijn in Brussel.” Volgens Rosseel toont Vlaanderen dat horeca ook met een witte kassa rendabel kan zijn. “Ander waren in Vlaanderen alle restaurants inmiddels dicht.”

“Allemaal onzin,” zegt Yvan Roque, voorzitter van Horeca Brussel. “Het klopt dat wij ons in het begin verzet hebben tegen de witte kassa, maar alleen omdat de regeling juridisch niet in orde was. Sinds de wet er is, zeggen wij aan onze leden dat ze de wet moeten volgen omdat ze anders het risico lopen om veroordeeld te worden voor fraude.”

Ook ontkent hij dat hij foutieve info verspreid heeft over flexi-jobs. “Het is wel zo dat flexi-jobs meer op maat van Vlaanderen, met name de Vlaamse kust, zijn gesneden. In Brussel is de horeca minder seizoensgebonden. Wij hebben meer behoefte aan voltijds personeel.” Behalve dat de flexi-jobs er beter werken, is er volgens Roque ook meer koopkracht in Vlaanderen. “Daarom is de horeca in Vlaanderen, ondanks de witte kassa, toch niet kopje onder gegaan. Maar reken maar dat de restaurants het moeilijk hebben.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, witte kassa, Belgian Restaurant Association, Horeca Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni