Steigenberger Witchers' Grand Hotel Stefaniaplein Place Stéphanie toerisme rijken welstand luxe sterrenhotel limousine
© PhotoNews

Brusselse hotels krijgen opnieuw sterren

EDB
© BRUZZ
15/02/2019

Als gevolg van de zesde staatshervorming krijgen de Brusselse hotels al sinds 2014 geen sterren meer toegekend. Daar komt binnenkort verandering in. Op vrijdag werd in het Brussels parlement een ordonnantie goedgekeurd die ertoe leidt dat het Gewest de Brusselse hotels een kwaliteitslabel kan toekennen. “Dit is vooral goed voor de kleinere hotels.”

Tot in 2014 kregen de Brusselse hotels hun sterren van ofwel de Vlaamse, ofwel de Franse gemeenschap. Brusselse hoteluitbaters konden dus kiezen uit beide regelingen. Maar als een gevolg van de zesde staatshervorming werden sinds 2014 geen sterren meer toegekend door de Vlaamse Gemeenschap of de Cocof. Evenmin werd er nog gecontroleerd of de Brusselse hotels nog voldeden aan de regels.

Daar moet nu verandering in komen. Een nieuwe ordonnantie moet het Brussels Gewest voortaan in staat stellen zelf sterren toe te kennen. En dat is volgens Eric Catry van Horeca Brussel een goede zaak.

“Het is positief dat de Brusselse hotels zich op de internationale markt kunnen laten erkennen,” zegt Catry aan BRUZZ. “Vooral voor de kleinere hotels, die losstaan van een keten, is dit een goede zaak. Zij kunnen niet rekenen op de reputatie die een grote naam met zich meebrengt. Voor hen kan een kwaliteitslabel een groot verschil betekenen."

"We vinden het positief dat ook Brussel de normen zal toepassen die Vlaanderen en Wallonië al langer gebruiken."

Stef Gits, Toerisme Vlaanderen

"Bovendien zal het meer duidelijkheid scheppen omtrent de sterren die nu nog aan de muur van sommige hotels hangen," vervolgt Catry. "In sommige gevallen beantwoordt die beoordeling niet meer aan de realiteit. Bovendien zijn er vandaag zelfs ketens die de sterren die zij in het buitenland kregen, zomaar op hun muur in Brussel hangen.”

Viersterrenhotels in Spanje

William Yang, huidig CEO van het Marivaux Hotel in de Adolphe Maxlaan, is het daarmee eens. “Het is een goede zaak dat het gewest dit overneemt: het zal voor meer duidelijkheid zorgen tegenover de toeristen,” vertelt Yang aan BRUZZ.

Tegelijk vindt hij dat het op termijn beter zou zijn moest de classificatie vanuit Europees niveau gestuurd worden. “Wij weten dat een viersterrenhotel in België minder waard is dan een viersterrenhotel in Frankrijk, maar wel meer dan een gelijkaardig hotel in Spanje,” aldus Yang. “Maar voor de toeristen is dit wel verwarrend natuurlijk.”

Ook bij Toerisme Vlaanderen klinken positieve geluiden. “We vinden het positief dat ook Brussel de normen zal toepassen die Vlaanderen en Wallonië al langer gebruiken, de zogenaamde hotelclassificatie van de Hotel Stars Union. Op die manier zal de hotelclassificatie dezelfde zijn in heel België,” zegt Stef Gits van Toerisme Vlaanderen aan BRUZZ.

Niet verplicht

Op vrijdag werd de ordonnantie door het Brussels parlement goedgekeurd. Daarmee is het nog niet de bedoeling om hotels te verplichten deel te nemen aan de classificatie door het Gewest. “Het is aan de uitbater om te beslissen of hij of zij een kwaliteitslabel wil krijgen,” klinkt het.

“Ook in Vlaanderen kozen we ervoor om de hotelclassificatie vrijwillig te maken,” aldus Gits. “Ook op dat vlak wordt er dus op elkaar afgestemd. We zien trouwens dat – ondanks deze vrijwilligheid – de meeste hotels (90 procent) toch nog steeds voor een classificatie kiezen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Samenleving, Brusselse hotelsector, Eric Catry, William Yang, Marivaux, Horeca Brussel, Toerisme Vlaanderen , Brussels Parlement, ordonnantie, Stef Gits, Cocof, Vlaamse gemeenschap

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni