Brussels Gewest richt taskforce op voor economische impact coronavirus

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 3 maart 2020
Updated: 03-03-2020 - 18:09

Woensdag roept het Gewest voor het eerst een 'strategische raad' bijeen over de impact van het coronavirus op de Brusselse economie. Dan zal bekeken worden hoe de gevolgen voor het bedrijfsleven kunnen worden ingeperkt. Vooral de Brusselse hotels voelen momenteel de impact van het virus.

Op de vergadering zal de impact van het coronavirus voor Brusselse bedrijven geanalyseerd worden, en wordt bekeken welke maatregelen het Gewest kan treffen, laat Nicolas Roelens weten, de woordvoerder van staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo). "Toerismeagentschap Visit Brussels is erbij omdat de voornaamste getroffen sector momenteel de hotelsector is."

Vorige week berekende de Brussels Hotels Association (BHA) al dat haar leden ongeveer 10 miljoen euro derfden, nadat klanten hun reserveringen in Brusselse hotels hadden opgezegd.

Topje van de ijsberg

Maar dat is slechts het topje van de ijsberg, reageert voorzitter Yves Fonck dinsdag. "20 à 30 procent van de hotelkamers worden pas in de tien dagen voor aankomst geboekt. Dus we liepen en lopen veel nieuwe boekingen mis, die we niet in kaart kunnen brengen. We zien het aantal reserveringen momenteel slabakken."

Dat geldt zowel bij de toeristen als bij de zakelijke reizigers, die werktrips momenteel uitstellen. Vooral de beslissing van het Europees Parlement om de komende drie weken alle publieke evenementen te schrappen, heeft er op dat vlak ingehakt, zegt Fonck. "De Europese instellingen zijn toch verantwoordelijk voor een aanzienlijk aandeel van de overnachtingen in Brussel."

Intussen kreeg de Brussels Hotels Association ook het nieuws dat het jaarcongres van de Société Francophone du Diabète, gepland op de Heizel voor midden maart, is uitgesteld naar een datum in juni. "De impact van het coronavirus zal niet van de ene dag op de andere worden opgelost", klinkt het bij de BHA. "We willen met zowel de federale als de gewestelijke overheid samenzitten om te bekijken hoe we de hotels kunnen ondersteunen."

Bedrijfsleven

De 'gelegenheidstaskforce' woensdag brengt de voornaamste publieke actoren bijeen die werken rond economie en bedrijfsleven, laat Roelens weten. Zo zullen de gewestelijke agentschappen Brussel Economie en Werkgelegenheid, Citydev en Hub.Brussels en toerismeagentschap Visit.Brussels erbij zijn, net als de sociale partners.

De speciale bijeenkomst komt er op initiatief van staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo), staatssecretaris voor Internationale Betrekkingen en Buitenlandse Handel Pascal Smet (One.brussels) en minister-president Rudi Vervoort (PS), die bevoegd is voor Toerisme en de Promotie van het Imago van Brussel.

De meeting volgt op een overleg maandag van Vervoort en minister Alain Maron (Ecolo) met de 19 Brusselse burgemeesters over de algemene richtlijnen rond de aanpak van het coronavirus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?