Vervoort over coronavirus: 'Geen extra maatregelen nodig momenteel'

SDS
© BRUZZ
02/03/2020
Updated: 02/03/2020 13.10u

Het Brussels Gewest houdt zich aan de afspraken die op federaal niveau zijn gemaakt. Enkel mensen die in risicogebieden zijn geweest en symptomen vertonen van een mogelijke besmetting met het coronavirus moeten zich laten testen. Voorlopig worden er geen evenementen geannuleerd.

Dat liet minister-president Rudi Vervoort (PS) weten op de persconferentie na een grootscheeps overleg met de 19 burgemeesters. Ook minister Alain Maron (Ecolo) was daarbij. Hij is binnen de COCOF en binnen de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) - daar samen met Elke Van den Brandt (Groen) - belast met Welzijn en Gezondheid.

Behalve de Brusselse burgemeesters waren verder ook de korpschefs van de Brusselse politiezones en brandweercommandant Tanguy du Bus de Warnaffe van de partij, net als de top van gewestelijk veiligheidsagentschap Brussel Preventie en Veiligheid.

Wetenschappelijk advies

"Brussel zit net als de rest van België op niveau 2", zei minister Maron. "Voorlopig worden daarom enkel preventieve maatregelen genomen. Mensen die in risicogebieden zijn geweest die en symptomen vertonen, vragen we hun dokter te bellen en zich te laten testen. Zolang de ziekteverschijnselen niet ernstig zijn, en de thuissituatie dat toelaat, kunnen ze thuis uitzieken."

"Wie geen symptomen vertoont, kan het virus vrijwel onmogelijk doorgeven. Ook kinderen apart houden heeft geen zin. Kinderen onder de 15 jaar ontwikkelen minder vaak het virus, is vastgesteld."

"Ook in Luxemburg en Nederland gelden deze richtlijnen. Mocht de situatie veranderen, dan zullen we natuurlijk extra maatregelen treffen. We nemen die beslissing op basis van wetenschappelijk advies."

Voorlopig wordt de capaciteit van de Brusselse ziekenhuizen niet uitgebreid.

"Niemand verkeert in een staat van ontkenning", zei Vervoort na vragen over sportclubs, scholen en bedrijven die maandag de deuren dichthouden. "Dat zijn individuele beslissingen, maar die komen niet overeen met de epidemiologische realiteit op het terrein."

'Coherente boodschap'

Na de démarche van burgemeester Olivier Maingain (Défi), die op eigen houtje besliste om reizigers uit risicogebieden de toegang tot openbare plaatsen in Sint-Lambrechts-Woluwe te ontzeggen, benadrukten Vervoort en Maron het belang van een coherente boodschap die in onderling overleg wordt uitgestuurd.

Alain Maron vroeg zich ook af hoe die maatregel zou kunnen worden toegepast. Volgens minister-president Vervoort bekijken het federale en gewestelijke niveau momenteel of het arrest van Maingain juridisch kan worden teruggedraaid, en is de burgemeesters van de 19 gemeenten gevraagd om geen "individuele acties meer uit te voeren".

De hoge officier bij Brussel Preventie en Veiligheid, Viviane Scholliers, wou geen reactie geven.

Elke woensdagochtend houden de gewesten en de federale overheid overleg bij het ministerie van Volksgezondheid, tot de coronacrisis voorbij is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, Samenleving, coronavirus, corona, Brussel Preventie en Veiligheid, Alain Maron, Rudi Vervoort, Conferentie van Burgemeesters, GGC

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni