Dienstencheques titre-service Sodexo

| Papieren dienstencheques

Brusselse dienstencheques worden duurder

SVG
© BRUZZ
17/11/2021

De dienstencheques zullen duurder worden in Brussel. Dat heeft minister van Werk Bernard Clerfayt (Défi) gezegd tijdens de begrotingsbesprekingen in het Brussels parlement. Hij moet 5,3 miljoen euro besparen. Die besparing zal voor een groot deel door de gebruikers van de dienstencheques gedragen moeten worden.

Dienstencheques kosten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 9 euro per uur. “Dat bedrag is niet veranderd sinds 2014,” zo antwoordde minister Bernard Clerfayt op een vraag van N-VA-parlementslid Gilles Verstraeten (N-VA) tijdens de begrotingsbesprekingen. “Als je de inflatie in rekening neemt, kan je zeggen dat ze elk jaar wat voordeliger zijn geworden.”

Tegelijk stijgt het budget voor de dienstencheques jaar na jaar voor de Brusselse regering. In 2021 gaf het Gewest er 243 miljoen euro voor uit. “Het is de wens van de regering om die uitgaven niet langer te laten stijgen,” aldus Clerfayt.

Onderhandelingen over bedrag

Volgend jaar wil de regering er 5,3 miljoen euro minder aan uitgeven. Dat kan alleen door het bedrag van de dienstencheques te verhogen. Maar over het precieze bedrag laat Clerfayt nog niet in zijn kaarten kijken.

“Als we ze indexeren komen we uit op 1 euro meer (dus 10 euro per dienstencheque, SVG),” zegt Clerfayt. “Maar het kan ook zijn dat we ze maar met 20 eurocent verhogen. Dat zal afhangen van de onderhandelingen met de sociale partners.”

Clerfayt wil namelijk tegelijk kijken of hij binnen het (afgeslankte) budget voor de dienstencheques ook de werkomstandigheden binnen de dienstenchequebedrijven kan verbeteren. Die trokken onlangs aan de alarmbel over de stijgende kosten. Wanneer de hervormingen rond moeten zijn is niet bekend. Vast staat wel dat Clerfayt volgend jaar een besparing van 5,3 miljoen euro moet kunnen doorvoeren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni