Coronaterrassen blijven tot midden januari

© urban.brussels
| Het terras van The Bank op de Baljuwstraat.

De extra terrassen die sinds april in heel het gewest te vinden zijn, mogen blijven tot ten minste 15 januari. Normaal hadden ze eind oktober allemaal verdwenen moeten zijn.

Vanaf april dit jaar konden horecazaken in het Brussels gewest zonder bouwvergunning een tijdelijk terras in de publieke ruimte plaatsen. Er waren enkele basisregels, maar het was voor hen veel eenvoudiger om een terras te plaatsen dan normaal. Die beslissing werd genomen omdat binnenruimtes zoveel mogelijk gemeden moesten worden om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Normaal gezien kwam er op 31 oktober een einde aan die toelating, maar de terrassen mogen nu nog tot ten minste 15 januari 2022 blijven staan. Nadien is opnieuw een verlenging van de uitzondering mogelijk, maar er moet wel een nieuwe aanvraag bij de gemeente worden gedaan. Op die manier kan er strikter worden toegezien op de kwaliteit van de terrassen.

"De reacties van de Brusselaars en de Brusselse horecaondernemers op ons initiatief zijn zo overweldigend dat we beslist hebben om deze maatregel te verlengen," zegt staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit). "Bovendien zijn we nog steeds niet van het coronavirus verlost en stimuleren we zo Brusselaars om elkaar toch te ontmoeten, maar in veilige omstandigheden."

Winterterrassen

Sommige terrassen nemen momenteel parkeerplaatsen in beslag. Dat Brusselaars op die manier stilstaan bij een herinvulling van de publieke ruimte, speelde voor Smet ook mee in de beslissing om de maatregel te verlengen.

Staatssecretaris voor Economische Vernieuwing Barbara Trachte (Ecolo) stipt aan dat de zwaargetroffen horecasector op deze manier het slechte jaar kan compenseren: "Dit besluit heeft een toegevoegde waarde voor zowel de economie als de gezelligheid van ons Gewest."

De horeca zelf reageert dan ook opgetogen. "Dit zal op veel plaatsen tot een winterterras leiden en daar zullen onze klanten zeer blij mee zijn. Ik roep al onze uitbaters ook op tijdig contact op te nemen met hun gemeente als ze hun terras ook na januari 2022 willen laten staan”, zegt Fabian Hermans, voorzitter van de Brusselse Horecafederatie.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?