Pascal Smet wil coronaterrassen ook in winter laten staan

FDK
© BRUZZ
21/09/2021
Updated: 21/09/2021 18.09u

De coronaterrassen die sinds de heropening van de horeca parkeerplaatsen mochten inpalmen moeten in Brussel-Stad eind oktober verdwijnen. Ook in andere gemeentes is dat het geval, want het gaat om terrasregels van het Gewest. Het kabinet van staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (One.Brussels-Vooruit) werkt aan een verlenging zodat de terrassen ook deze winter kunnen blijven.

Eind oktober moeten de uitgebreide coronaterrassen opnieuw plaatsmaken voor de wagens in Brussel-Stad. Dat meldde bevoegd schepen Fabian Maingain (Défi) dinsdagochtend aan onze redactie. Horeca-uitbaters kunnen wel opnieuw een aanvraag doen om hun terrassen uit te breiden vanaf april tot september 2022.

Wat een individuele beslissing lijkt, is eigenlijk de regel voor alle Brusselse gemeenten. Cafés en restaurants konden van april tot eind oktober zonder bouwvergunning een terras uitzetten in de openbare ruimte en op parkeerplaatsen. De Brusselse regering werkte daarvoor een tijdelijke regeling uit die nog tot eind 2022 loopt. “De regel is voor alle negentien gemeenten gelijk,” zei staatssecretaris van Stedenbouw Pascal Smet (One.Brussels-Vooruit.) in april aan BRUZZ. “Dat geeft perspectief en rechtszekerheid.”

Mogelijke verlenging

“Ook bij ons zullen de terrassen tijdelijk uit het straatbeeld moeten verdwijnen, omdat het seizoen voor de regel afloopt,” aldus Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf (MR). “Maar de uitbaters zijn er wel van op de hoogte dat ze in april kunnen terugkeren. Zo weten ze dat ze kunnen blijven investeren in hun mobiele terrassen.”

"Omdat we merken dat uitbaters en klanten de terrassen een succes vinden werken we aan een voorstel om de terrassen het hele jaar door te laten staan."

Damiaan De Jonge, woordvoerder staatssecretaris Pascal Smet

Ook Cécile Jodogne, burgemeester van Schaarbeek (Défi), bevestigt het verdwijnen van de terrassen. “Daar zijn ook de uitbaters van op de hoogte. Ondertussen overleggen we onder welke voorwaarden die terrassen volgend jaar in april eventueel kunnen terugkomen.”

De regel was geldig voor twee jaar, tot eind 2022 en was verbonden aan enkele voorwaarden. “Eén daarvan was dat de terrassen demonteerbaar waren en seizoensgebonden zouden zijn,” aldus woordvoerder van Pascal Smet Damiaan De Jonge. “Aanvankelijk mochten ze dus blijven van begin april tot eind oktober. Omdat we merken dat zowel uitbaters als klanten de terrassen een enorm succes vinden, en corona nog een dagelijkse realiteit is, werken we nu aan een voorstel om de terrassen het hele jaar door te laten staan.”

Snel goedkeuren

Het kabinet-Smet wil die nieuwe regeling voor eind oktober goedgekeurd krijgen, zodat de terrassen niet afgebroken en heropgebouwd moeten worden en deze winter kunnen blijven staan. De toestemming om de openbare weg te mogen gebruiken blijft wel een beslissing die bij de gemeenten ligt.

Indien het voorstel van de staatssecretaris wordt goedgekeurd, wil Brussels schepen Fabian Maingain (Défi) de beslissing herevalueren. Zijn kabinet stelde al dat "die terrassen vaak niet over de nodige apparatuur beschikken om ook de wintermaanden te doorstaan."

Wel wil Maingain de terrasuitbreidingen, "gezien het succes van dit beleid en de stedelijke gezelligheid die ze de wijken brengen," vanaf 2022 elk jaar toestaan in het kader van de klassieke terrasvergunningen.

Fabien Hermans van Horeca Brussel, met wie het kabinet van Pascal Smet in overleg ging over het voorstel, zegt alvast opgetogen te zijn met het nieuws. "We steunen het voorstel van de staatssecretaris en bedanken hem hiervoor."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Brusselse horeca, coronamaatregelen horeca, coronaterrassen, terras, Pascal Smet

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni