Horeca Brussel: ‘Als kantoren sluiten, is dat slecht voor restaurants’

KVDP
© BRUZZ
07/11/2020

Blijft telewerk de norm, ook wanneer de corona-epidemie gaat liggen? De Brusselse horecawereld hoopt alvast van niet. “Er zijn veel restaurants met een cliënteel dat voornamelijk bestaat uit mensen die hier komen werken. Als kantoren overbodig worden en sluiten, is dat natuurlijk een slechte zaak voor die restaurants.”

"Telewerk wordt een blijver in de meeste bedrijven, toch voor één tot twee dagen per week", zegt Olivier Willockx, de CEO van de Brusselse ondernemersorganisatie Beci in een interview met BRUZZ. Door telewerk zullen we ongeveer twintig procent minder restaurants nodig hebben, aldus de CEO van Beci.Als je alle etablissementen door de crisis sleurt, zullen er te veel zijn in verhouding tot het aantal klanten dat overblijft."

Voorzitter van Horeca Brussel Philippe Trine kan zich er iets bij voorstellen. “Er zijn veel restaurants met een cliënteel dat voornamelijk bestaat uit mensen die hier komen werken. Als kantoren overbodig worden en sluiten, is dat natuurlijk een slechte zaak voor die restaurants”, zegt Trine.

'Niet meer dan een mooi idee'

Wel betwijfelt Trine of we ook na de verplichting nog lang gaan telewerken. “Ik kan het moeilijk zeggen, want onze sector werkt helemaal niet meer, maar aanwezig zijn op kantoor heeft voor veel bedrijven heel wat voordelen”, aldus de voorzitter van Horeca Brussel.

Ook horecagoeroe Frédéric Nicolay betwijfelt dat telewerk de toekomst is. “Telewerk is een mooi idee, maar niet meer”, vertelt Nicolay. “Mensen komen graag samen en delen graag met elkaar. We zijn geen machines.”

30 procent faillissementen

“Waarschijnlijk zijn er wel te veel etablissementen”, aldus Nicolay. “Heel wat zaken draaiden financieel al slecht. Zij zouden vroeg of laat toch verdwijnen.” Volgens Horeca Brussel zal 30 procent van de restaurants failliet gaan. Voor de restaurants die overblijven, zouden er dan betere tijden komen, klinkt het.

“Er blijven dan nog 3.000 restaurants over. Door de restaurants die verdwenen zijn, zal er daar meer werk zijn”, aldus de voorzitter van Horeca Brussel nog. “En dat zijn er zeker niet te veel voor een stad als Brussel.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , horeca , Horeca Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni