Big city Bioboerderij Gooik BRUZZ ACTUA 1668

| Ook Seppe en Hilde, die sinds 2010 de bioboerderij Dubbeldoel exploiteren, staan op de BoerenMarché in Thurn & Taxis

Jouw vraag

JOUW VRAAG. Waar kan ik van de boer kopen in de stad?

Jean-Marie Binst
© BRUZZ
27/06/2019

De tijd dat boerkozen (plaatselijke tuinders met weinig grond) een lappendeken van teelten onder de spade nemen, is terug. Lang leve de dagverse busselajuin, reuzenradijs en aardbei. Zaak is om te weten waar zij werken en of ze bij hun veld verkopen. Of waar ze markt houden.

"Waar kan ik van de boer kopen in de stad?"

Brecht uit Molenbeek

Een handig, algemeen overzicht bestaat niet. Toch probeert Brussel Leefmilieu met de website www.goodfood.brussels iedereen wegwijs te maken. Al beland je dan eerder bij kantines, horeca en winkels waar de ‘boerenproducten’ te vinden zijn. Wel ontdekt u bij www.bioguide.be en www.biomijnnatuur.be een aantal interessante producenten. Daarbij moet vermeld dat bij Bioguide de producten, zoals in het geval van groenteteler Daan Desmet (uit Dworp), maar te ontdekken zijn via adressen als Le Marché des Heureux (Sint-Gillis). Daar een groentepakket bestellen of al dan niet per fiets laten bezorgen, maakt de keten iets korter.

Korte keten

Op dezelfde website ontdek je de Bel Akker van het Atelier Groot-Eiland, de coöperatieve teelt van Cyclefarm (Ukkel) of – voor scharreleieren onder meer - Het Neerhof in Dilbeek, de kinderboerderij van de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel. Nog meer boerkozen en stadslandbouwers vindt u op www.rechtvanbijdeboer.be en www.boerenbruxselpaysans.be. En er zijn ook grote kwekers in de stad, als PermaFungi (in Thurn & Taxis), Champignon de Bruxelles (in de Kelders van Kuregem), Ferme Abbatoir (viscultuur) en UrbanLeaf.

“De laatste jaren zijn er heel wat winkels in het Brusselse bijgekomen die zich specifiek focussen op duurzame voeding en vaak ook een deel van hun producten via korte keten aankopen, zoals Bees Coop, Färm, Les Tanneurs en The Barn,” voegt Clara Moeremans, projectleider van Steunpunt Korte Keten, toe. Steunpunt Korte Keten is gegroeid vanuit KVLV-Agra en heeft sinds mei de BoerenMarché in Thurn & Taxis (op vrijdag van 12 tot 19 uur) uit de grond gestampt, samen met het project Brussel Lust.

Dat brengt ons bij de enige volledige boerenmarkt in het gewest. BoerenMarché wil duurzame land- en tuinbouwproducten uit de Vlaamse Rand in Brussel promoten, met medewerking van de Boerenbond, de provincie Vlaams-Brabant, BioForum en steun van de EU en de Vlaamse regering. Voortrekker van de BoerenMarché is Vlaams-Brabants gedeputeerde voor CD&V Monique Swinnen.

Voorlopig zijn er maar een vijftiental ‘verkopers’ op de markt en moet, bijvoorbeeld voor rundvlees en roomijs van de bioboerderij Dubbeldoel (uit Gooik) vooraf een bestelling worden geplaatst. Met een potentieel van driehonderd kwekers, boeren en fruit- en groentetelers in de Rand die geïnteresseerd zijn in de korte keten is er nog ruim marge voor distributie in Brussel. Ook de producenten met Pajottenlandmerk - de ambassadeurs van lokale, Pajotse kwaliteitsproducten - spelen in op die markt. Zoals Jannick Bellemans (Den Dael, Kester) die voor de Bruegelfeesten vlierbloesempap, -siroop, -jam en -alcohol maakt van uit de veldkant geplukte bloesems.

"Zolang de stedeling uit gemakzucht alles aan of vlak bij zijn deur wil vinden, zal hij een duurder leven leiden dan de dorpsbewoner"

Vooral en hoofdzakelijk vanuit Franstalige hoek wordt het initiatief van spin farms (kleine telers) in het gewest aangezwengeld en gepromoot. Ook producenten van (hoeve)artikelen, als kazen, roomijs uit de biokoeienstal, brood en ambachtelijke delicatessen horen daarbij. Want van de korteketeneconomie wil ook de stedeling genieten. Al moet daarbij gezegd dat een rechtstreekse aankoop bij de boer op de stadsmarkt altijd nog tien tot dertig procent duurder zal zijn dan bij de plattelandsboer thuis.

Abonnement

Zolang de stedeling uit gemakzucht alles aan of vlak bij zijn deur wil vinden, zal hij een duurder leven leiden dan de dorpsbewoner. In eerste instantie raden we dus aan om zelf de moeite te doen om bijvoorbeeld bij de 1.500 landbouwbedrijven en telers in Vlaams-Brabant aankopen te doen. Het Vlaams Infocentrum land- en tuinbouw (VILT) in Schaarbeek, maakt u alvast wegwijs via www.veldverkenners.be, waarop zelfplukboerderijen te vinden zijn. Daar kan u dan dagvers kleinfruit, pastinaak, boerenkool, warmoes of ui oogsten. Of een boeket van vijftien bloemen samenstellen en plukken voor 12 euro, zoals bij www.dekleurvanhierennu.be.

Naar echt Brusselse producenten van ‘hoeveproducten’ blijft het nog scharrelen. Maar via een abonnementsformule en afhaalpunten voor een groente- en fruitmand (Buurderij en www.boerenenburen.be) of Be Farm, Bioceno, Efarmz en Eat Local kan (vooral) online veel meer besteld worden. Voor de echte charme van een boerenmarkt, waarop je impulsief kan kopen, blijft het dus nog wachten. “Maar ook daar wordt aan gewerkt,” vernemen we van de KVLV.

VOLGENDE WEEK: Hoeveel adel woont er nog in Brussel?


BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Milieu, Big City, BoerenMarché, Clara Moeremans, boerenproducten, Brussel Lust, Monique Swinnen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni