BIG CITY No Cards BRUZZ ACTUA 1681
© BRUZZ | Betalen met de kaart is fel ingeburgerd, maar er zijn nog altijd handelaars die geen 'plastic' aanvaarden.
Jouw vraag

BIG CITY. Waarom kan je op sommige plekken in Brussel alleen cash betalen?

Jean-Marie Binst
© BRUZZ
24/10/2019

De regelgeving over consumentenzaken is vrij duidelijk. Als consument kan je niet onbeperkt met cash geld betalen: sinds 2014 slechts tot 3.000 euro, btw inbegrepen, een maatregel tegen fiscale fraude en witwaspraktijken. Daarom staan veel tweedehandse auto’s bij handelaars 2.999 euro geprijsd.

"Waarom kan je op sommige plekken in Brussel, zoals in Vorst Nationaal, alleen cash betalen?"

Maarten uit Sint-Gillis

Tussen particulieren onderling is er echter geen limiet voor betalingen in cash geld. Dan kan gerust wat spaargeld van onder de matras van je suikeroom gebruikt worden. Een uitzondering is de verkoop van grond en huizen, daar is elke euro in baar geld verboden.

Maar paroles, paroles, om in de buurt van de concrete vraag te komen, belden we Coralie Berael. Zij is venue manager van Sportpaleis Group, sinds vijf jaar eigenaar van Vorst Nationaal. Of in het concerten- en evenementenpaleis, dat sinds zijn verbouwing in 2015 een capaciteit van 8.400 bezoekers aankan, alleen munten en bankbiljetten aanvaard worden? Vooreerst blijkt het evident - en dat bewijst hun website overduidelijk - dat concerttickets elektronisch worden gekocht. Maar zodra de concertgangers binnen zijn, wordt er uiteraard ook al eens wat uitgegeven. “Die persoon heeft dan toch niet goed gekeken,” stelt Berael onomwonden. “Want er staan overal terminals om met de kaart te betalen, van de bars tot aan de merchandisingstand. Veertig procent van de bezoekers betaalt trouwens met de kaart, en we zijn dit seizoen begonnen met een promocampagne om dat aandeel nog te kunnen verhogen.”

Witte kassa

Of er dan nog andere plekken zijn waar je alleen cash kunt afrekenen voor dienstverlening of goederen? Wellicht, maar met de komst van de verplichte ‘witte kassa’ in de horeca, begin 2016, verandert die gewoonte. Al kom je nog altijd kappers, snackbars - op het Flageyplein bijvoorbeeld - en cafés tegen die ‘alleen’ contant geld aanvaarden, zo wordt toegegeven bij Febelfin, de federatie van de financiële sector. Dat houdt veel risico’s in: waar cash ligt, komen overvallers. Bovendien: sinds een elektronische betaaltransactie de handelaar een stuk minder kost (3 cent, tegenover 20 cent enkele jaren terug) is niemand nog gebaat bij baar geld. De pintransacties zijn zelfs goedkoper voor de handelaar dan contante betaling.

Blijft natuurlijk nog de gewoonte: bij marktkramers (67 procent van de aankopen met cash) en kleine winkels (37 procent). In het algemeen betalen Belgen nog altijd 63 procent van hun (hoofdzakelijk kleine) aankopen cash, tegenover 45 procent in Nederland en 15 procent in Zweden. België hangt met zijn 16.000 betaalterminals per miljoen inwoners trouwens aan de staart van Europa. En dat terwijl over vijf weken (vanaf 1 december) handelaars bij cashbetalingen alle prijzen tot op 5 cent moeten afronden.


VOLGENDE WEEK: Op het Europaplein voor het Centraal Station staan al héél lang nadarhekken rond een put. Wat is daar aan de hand?


BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Big City, cash only

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni