'Natuurlijk is dit doekje voor het bloeden, maar we zijn dankbaar'

Kevin Van den Panhuyzen, Lilith Geeraerts
© BRUZZ
21/01/2021

De Brusselse overheid heeft vandaag een steunpakket van 73,5 miljoen euro goedgekeurd voor de door corona het zwaarst getroffen sectoren. Onder andere de hotelsector en de discotheken halen opgelucht adem, al is er meer dan dit nodig voor het toerisme en de horeca om ook 2021 nog levend en wel door te komen.

Fabian Hermans, penningmeester van Horeca Brussel is kort maar duidelijk over het nieuwe steunpakket van het Gewest. "Wij vragen al maanden om hulp. Blijkbaar heeft de regering ons nu wel gehoord. De steun is dringend en moet zo snel mogelijk worden toegekend. Als dat bijvoorbeeld pas tegen juli gebeurt, is het te laat." De precieze voorwaarden zijn nog niet gekend, al weten we dat het dit keer een steunpakket is dat zal worden uitgedeeld naar de noden van elk individueel bedrijf.

Voorheen waren de Brusselse premies veel kleiner, en ook forfaitair. Het ging toen, in minder hoopvolle tijden, slechts om een steunpakket van 3.000 à 4.000 euro per zaak. Dit keer mogen de Brusselse cafés en restaurants uitkijken naar een premie tussen de 5.000 en 36.000 euro. "Ook wij kennen de modaliteiten en de voorwaarden dit keer nog niet. Daarover zal de komende dagen wel meer duidelijkheid komen. Wat ons betreft, moeten de voorwaarden logisch, duidelijk en verstaanbaar zijn. Niemand mag uit de boot vallen", vervolledigt Fabian Hermans van Horeca Brussel.

"Men zegt al tien jaar dat bedrijven Brussel zullen verlaten, en het gebeurt nooit. Wel, vandaag vertrekken die bedrijven wél"

Fabian Hermans, Horeca Brussel

Cashburn

Voorzitter van de Brusselse Hotel Federatie Yves Fonck wil vooral positief blijven en is zeer dankbaar voor de steun. "Wij waren ook zeer tevreden over de maatregelen vorig jaar. Hotels redden betekent banen redden", stelt Yves Fonck. "Meer dan 80% van onze klanten komt uit het buitenland, en 70% van hun budget gaat naar de lokale economie. Dat ecosysteem mag je niet verwaarlozen."

Toch is het geld net niet genoeg om het huidge tempo van cashburn - de snelheid waarmee een bedrijf geld verliest - te overtreffen. Het bedrag van maximum 50.000 euro voor de hotels is nog maar de eerste stap in de goede richting. "Een terugkomst van onze hotelsector is nog niet voor de komende maanden. Ook nu in het eerste kwartaal zitten we nog steeds met een terugval van 90%. Het openhouden van een hotel kost vaak meer dan het gewoon sluiten. We zijn erkentelijk voor deze steunmaatregelen, maar is dit uitstel van executie als er geen andere maatregelen komen? Zeker. Het is een doekje voor het bloeden, en 2021 zal een moeilijk jaar blijven. We kijken dus ook nu naar de federale overheid voor extra steun. De BTW-verlaging van 12 naar 6 procent bijvoorbeeld, maar vooral de verlenging van de tijdelijke werkloosheid, met alle verborgen kosten die erbij horen, zal onze redding zijn."

Appeltje voor de na-dorst

Nog een ander verhaal horen we van de uitbaters van één van de bekendste Brusselse danstempels, de Fuse. Ook daar wordt er niet geklaagd over het steunpakket, maar "eigenlijk zijn we nog steeds levensvatbaar zonder de premie", zegt Andy Walravens van de Fuse. "Ik kan niet spreken voor de andere bedrijven, maar wij zaten voor nog enkele maanden relatief veilig. Maar ook wij hebben onze uitgaven tot een minimum herleid - al komen we maandelijks nog steeds boven de tienduizend euro vaste kosten, hoor. We hebben ook steunacties georganiseerd, er was Fuse Plein Air deze zomer en we hebben ook heel wat steun gekregen van het subsidiepakket voor Staycation-projecten. Het is wel zo dat, als we in de lente en de zomer geen terras en restaurant kunnen uitbaten, we het zeer moeilijk zouden krijgen.Wij weten natuurlijk ook niet hoelang dit nog gaat duren."

1728 Fuse gedupeerden van het nachtleven
© Saskia Vanderstichele

Voor nachtclubs is er momenteel 60.000 tot 100.000 euro per club weggelegd. "Ook al waren we eigenlijk veilig, met deze extra stimulans kunnen we wel nieuwe plannen maken. Het geeft ademruimte en toekomstperspectief. Elke hulp is natuurlijk welkom."

Only the strong survive

Wat de penningmeester van Horeca Brussel wel nog vreest, is dat verlieslatende ondernemingen geen beroep zullen kunnen doen op de steunpremies. "In sommige steunmechanismen zien we dat er beperkingen zijn, waarbij een bedrijf met omzetverlies geen steun krijgt, of enkel bedrijven met stijgende omzetcijfers een premie krijgen", stelt Hermans. " Dat zou de doodsteek kunnen zijn voor heel wat Brusselse horecazaken. Er zijn nog heel wat ondernemingen die in 2019 nog de gevolgen zagen van onder meer de aanslagen in hun omzetcijfers."

"In Vlaanderen heeft de overheid sinds de crisis al 550 miljoen euro uitgetrokken voor de horeca, in Wallonië 330 miljoen. In Brussel gaat het nu om een kleine 120 miljoen, wat nog altijd veel minder is. Dat de Brusselse regering een beperkt budget heeft, kan ik begrijpen. Maar een sterke Brusselse overheid moet ervoor zorgen dat Brusselse bedrijven, onze bedrijven, niet richting Vlaams- of Waals-Brabant vertrekken. Daarover zegt Vervoort altijd: 'Men zegt al tien jaar dat bedrijven Brussel zullen verlaten, en het gebeurt nooit.' Wel, vandaag vertrekken die bedrijven wél."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie, coronacrisis steunmaatregelen, economische steunmaatregelen coronacrisis, Brusselse regering, toerismesector, horeca, Brusselse horeca, nightlife

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni