Sociaal protest bij Carrefour breidt uit

© PhotoNews

Nadat werknemers van de Carrefour Markets het werk hadden neergelegd uit sociaal protest tegen de saneringsplannen van beheerdersgroep Mestdagh, breken nu ook spontane stakingen uit in de grote hypermarkets van de supermarktketen. In Brussel is de vestiging in Evere dicht.

Het rommelt in de distributiesector. Na een zware staking bij discountketen Lidl, verkeert ook de Franse supermarktketen Carrefour in zwaar weer.

Net als dinsdag staan er ook stakersposten voor de zetel en het distributiecentrum in Gosselies bij Charleroi, waardoor die geblokkeerd zijn. De groep Mestdagh is quasi enkel in Brussel en in het zuiden van het land actief.

Dinsdag werd uiteindelijk het werk neergelegd in een veertigtal van de 52 Belgische winkels in eigen beheer. De directie wil 450 banen (of zowat één baan op de vijf, red.) schrappen, zonder evenwel winkels te sluiten. Ze wil ook meer polyvalentie en zondagsopeningen invoeren.

In Brussel zijn vijf van de zeven Carrefour Markets voor de tweede dag op rij dicht.

Het sociaal conflict slaat nu over naar andere winkels. Vijf Carrefour-hypermarkten, grote supermarkten van het merk, zijn dicht. De vestiging in Evere is gesloten. In de hypermarkten van Sint-Agatha-Berchem, Oudergem en Drogenbos staakt het personeel, maar blijven de winkels voorlopig nog open.

"De directie speelt met vuur," klinkt het bij een vakbondsafgevaardigde. Supermarktketen Carrefour zelf is "verbaasd" over de spontane acties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?