Stad Brussel biedt kortere werkweken aan voor 60-plussers met zware beroepen

Straatveger in Brussel Straatveger in Brussel
© PhotoNews
| Een straatveger in Brussel.
© PhotoNews
| Een straatveger in Brussel.

De Stad Brussel biedt gemeentepersoneel ouder dan 60 jaar met een zwaar beroep de mogelijkheid om een kortere werkweek aan te vragen. Die nieuwe regeling is van toepassing op 15 jobs, van kinderverzorgers tot straatvegers. Elke aanvraag zal binnen de drie maanden behandeld worden.

Een vierdagenweek, of twee halve dagen en drie volledige, of een volledige werkweek met zes werkuren per dag. Het zijn de opties die de Stad Brussel haar personeel ouder dan 60 jaar met een zwaar beroep vanaf januari volgend jaar wil aanbieden. En dat allemaal zonder loonverlies of een lager pensioen.

Op die manier wil het oudere mensen die door hun job zwaar belast worden de kans geven om tijdig te herstellen. Het gaat om een lijst van zo’n 15 zware beroepen, van kinderverzorger, tot grafdelver en straatveger. Aan de regeling zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo moet de persoon in kwestie, naast de leeftijd van 60 jaar of ouder, al minstens vijf jaar voor de stad werken.

‘Vergrijzing van personeel is voelbaar’

Verschillende andere gemeenten, zoals Anderlecht en Sint-Joost, hebben al laten weten ook voorstander te zijn om een kortere arbeidsduur aan te bieden voor ouder personeel. Hoeveel mensen aan de vooropgestelde criteria zullen voldoen is moeilijk te zeggen.

“Dat valt af te wachten,” zegt Faouzia Hariche (PS), schepen van Personeel bij de Stad Brussel op de website van de RTBF. “Maar we stellen wel vast dat er sprake is van een duidelijke vergrijzing.” Het college wil een mogelijke overbelasting van haar werknemers verder ook aanpakken door het materiaal te verbeteren en een betere begeleiding door ervaren mentors.

Elk verzoek tot een kortere werkweek, zal door de Stad Brussel binnen de drie maanden behandeld worden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?