Uitstekende zomer voor Brusselse hotels

© Saskia Vanderstichele
| Het Double Tree Hilton hotel op het Rogierplein.

De hotelsector is tevreden nu de eerste 'normale' zomer sinds de coronacrisis op z’n einde loopt. De bezettingscijfers van de Brusselse hotels leunen opnieuw aan bij die van 2019: een toeristisch topjaar, met de Tour de France als hoogtepunt.

In La Libre maakt Rodolphe Van Weyenbergh, secretaris-generaal van de Brussels Hotel Association, de balans op na de eerste ‘normale’ zomer sinds de coronacrisis.

Het aantal bezoekers aan de Brusselse hotels bedroeg 66,6% voor de hele maand juli en 60,6% voor de eerste drie weken van augustus. Dat is respectievelijk 8,2% en 5,2% minder dan in 2019 het geval was: een uitstekend toeristisch jaar met de Tour de France als hoogtepunt.

Tijdens de weekends bedroeg de bezettingsgraad 71% in juli en 64,8% begin augustus. Dat is 2,2% minder dan in augustus 2019 en 5,5% minder dan in juli 2019.

Coldplay

Volgens Van Weyenbergh hebben vooral de concerten van Coldplay in het Koning Boudewijnstadion veel volk gelokt: tijdens de periode van de concerten waren de Brusselse hotels voor 75,8% gevuld. Dat cijfer steeg tot 87% tijdens de nachten van de concertavonden zelf.

Ook Ed Sheeran, de Rolling Stones en het bloementapijt op de Grote Markt bleken een goede reden om een hotelkamer in Brussel te boeken.

Het bloementapijt bezorgde de stad een hotelbezettingsgraad van 80%. En dan hebben we het nog niet gehad over Tomorrowland: hoewel het festival niet in Brussel doorgaat, bleven duizenden festivalgangers er wel overnachten.

Opnieuw meer buitenlandse toeristen

Volgens Van Weyenbergh hebben de concerten “een internationaal cliënteel uit de buurlanden aangetrokken", zo vertelt hij aan La Libre. Van Weyenbergh is enthousiast over het algemene herstel van de toeristische sector met bezoekers uit zowel buurlanden, als landen die verderaf liggen.

Patrick Bontinck, directeur van Visit.Brussels, zegt aan diezelfde krant dat vooral Amerikanen en Italianen opnieuw de weg naar Brussel en België hebben gevonden.

Zakentoerisme

"We zijn bijna op hetzelfde niveau als in 2019. Dit is zeer bemoedigend", aldus Bontinck. "De toeristen uit de buurlanden - onze bronmarkt - komen in groten getale terug. Volgens onze berekeningen is het mogelijk dat we tegen het einde van het jaar de zeer goede scores van 2019 zullen overtreffen.”

Om die cijfers te overtreffen, zal het zakentoerisme wel zijn zomerse elan moeten voortzetten.

“Het verschil tussen de bezettingsgraad tijdens de week en tijdens het weekend was deze zomer eerder groot (63,1% in juli, 57,4% in augustus). Maar we zien de kloof nu al enkele maanden kleiner worden," gaat Bontinck verder.

Bemoedigende cijfers, maar dat betekent niet dat er geen kopzorgen meer bestaan binnen de sector. Een mogelijke heropflakkering van het coronavirus, de algemene prijsstijgingen - met name voor vervoer - en de vrees voor een economische recessie maken dat de toerisme-sector eerder voorzichtig optimistisch is.

Gezocht: hotelpersoneel

De Brusselse regio telt 17.000 hotelkamers: daarvoor is een hoop personeel nodig. Nu de hotelsector bijna weer op volle toeren draait, zijn hotels massaal op zoek naar werkkrachten voor allerlei jobs, veelal met vaste contracten.

"Opleiding is altijd een pluspunt, maar niet per se noodzakelijk om te solliciteren voor een job in de horeca," aldus Rodolpe Van Weyenbergh in La Libre.

Volgens de secretaris-generaal hangt veel af van het profiel waarnaar men op zoek is, maar wordt er vandaag eerder aangeworven op basis van persoonlijke vaardigheden en houding dan op basis van een cv. Bovendien leiden veel hotels hun eigen personeel op.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?