Een immokantoor etaleert haar aanbod aan huurwoningen en -appartementen

| Het aanbod van een immokantoor (archiefbeeld)

Vastgoedmakelaar: ‘Huurcommissie leidt niet tot lage huurprijzen'

TRO
© BRUZZ
21/10/2021

“Als je de huurprijs onder controle wilt houden op de Brusselse markt, moet er vooral gezorgd worden dat er voldoende huurpanden beschikbaar zijn.” Dat zegt Dewaele Vastgoedgroep in een reactie op de oprichting van een nieuwe Brusselse huurcommissie.

Er komt in Brussel een neutrale huurcommissie die betwistingen moet beslechten – een primeur in België – en die huurprijzen die 20 procent hoger liggen dan een referentiehuurprijs in een wijk moet ontmoedigen. Dat besliste de commissie Huisvesting van het Brussels Parlement onlangs.

Vanuit de vastgoedwereld komt er kritiek op die beslissing. “Waken over de huurprijzen is een goede zaak maar dit is de foute manier. Als je de huurprijs onder controle wilt houden op de Brusselse markt, moet er vooral gezorgd worden dat er voldoende huurpanden beschikbaar zijn,” zegt Filip Dewaele, voorzitter van Dewaele Vastgoedgroep, een groot makelaarsbedrijf.

'Hoe gaat dat werken?'

Het bedrijf stelt zich vragen bij de manier waarop zo’n huurcommissie zou moeten werken. “Zo’n commissie mag dan wel bestaan uit huurders en verhuurders, het zal veel geld kosten aan de gemeenschap en uiteindelijk tot niks leiden. De vraag die ik me hier ook bij stel, is hoe dit praktisch in zijn werk zal gaan. Worden dan bij een klacht telkens de huurder en verhuurder uitgenodigd?” De vastgoedmakelaar vermoedt dat het de Brusselse huurmarkt onaantrekkelijker zal maken voor investeerders.

Dat laatste heeft volgens Dewaele mogelijk ook invloed op de prijzen. "Als je de huurprijs onder controle wilt houden, moet je er vooral voor zorgen dat er voldoende panden beschikbaar zijn. Hoe meer panden kunnen worden verhuurd, hoe meer controle er gehouden kan worden op die prijzen. Dat is de enige manier om op lange termijn om te gaan met het probleem van te hoge huurprijzen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni