Eenvoudig Nederlands

Cubanen reizen in Havana met een Brusselse bus

30915f8d-bushavana.jpg
© Twitter
| Een MIVB-bus in Havana.
© Twitter
| Een MIVB-bus in Havana.

In juli vorig jaar kreeg Cuba een belangrijk cadeau van het Brusselse Gewest. Het ging om ongeveer dertig bussen. De bussen werden via de haven van Antwerpen naar de Cubaanse hoofdstad, Havana gebracht. Het doel is het land helpen op het vlak van openbaar vervoer.

Sinds afgelopen zomer, rijden er ongeveer dertig MIVB-Bussen door de straten van Havana. Dit is de hoofdstad van Cuba. "Dit zijn geklasseerde bussen die vroeger op het Brusselse traject reden", zegt An Van hamme. Ze is de woordvoerdster van MIVB, de openbaarvervoer-maatschappij van Brussel.

"Het komt wel vaker voor dat ze worden verkocht: soms als oud materiaal, soms in grote stukken. En soms worden ze ook gedoneerd, zoals nu door het Brusselse Gewest."

Giften

Met deze gift komt Brussel een afspraak na van meer dan twintig jaar geleden. In 1999 werd tussen het Brussels Gewest en Havana een samenwerkingsakkoord ondertekend. Daarin stond dat oude bussen zouden worden gedoneerd.

Vorig jaar herinnerden de Cubaanse autoriteiten Rudi Vervoort (PS) aan zijn oude belofte. Vervoort is de Brusselse premier. Hij was op bezoek aan Cuba in het Kader van de 16e editie van de 'Semana Belga' dat wil zeggen: Belgische Week.

Vorig zomer is de oude belofte eindelijk gelukt. "De bussen werden via de haven van Antwerpen naar Cuba gebracht", vertelt Van hamme.

Naar Cuba

De bussen zijn nog in goede staat, maar ze zijn ongeveer vijftien jaar oud. "Dit is de gemiddelde looptijd van de bussen op onze dienst," aldus Van Hamme. De bussen werden in Brussel gedemonteerd. Daarna werden ze in Havana weer in elkaar gezet. Hoewel ze te oud zijn in Brussel, zijn ze nieuwer en minder vervuilend dan de huidige bussen in Havana.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?