Nicole de Moor, (CD&V ), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, in de federale Kamer

| Nicole de Moor, (CD&V ), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, in de federale Kamer.

Eenvoudig Nederlands

Tijdelijk geen opvang meer voor alleenstaande mannelijke asielzoekers

© BRUZZ
31/08/2023

Fedasil zal tijdelijk alleenstaande mannen die asiel aanvragen niet meer opvangen. Dat heeft Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole De Moor beslist. De Brusselse regering vindt dat geen goed idee.

Steeds meer gezinnen met kinderen vragen in ons land asiel aan. Daarom beslist staatssecretaris De Moor nu om alleenstaande mannen die asiel aanvragen niet meer op te vangen in het netwerk van Fedasil.

Fedasil is de federale organisatie die asielzoekers opvangt. Maar er is te weinig plaats om iedereen op te vangen. De Moor wil daarom voorrang geven aan gezinnen met kinderen.

De asiel- en migratiediensten in België hebben al maanden opvangplaatsen tekort. Kwetsbare personen, zoals minderjarigen en gezinnen met kinderen, kregen al voorrang. Daardoor moesten alleenstaande mannen vaak lang wachten op een plaats. Nu wordt het voor hen tijdelijk onmogelijk om een plaats te krijgen.

De Belgische staat is volgens het Federaal Migratiecentrum Myria al meer dan 7.000 keer veroordeeld omdat de asielopvang in ons land tekortschiet. Dat resulteerde in vele boetes, maar de Moor weigert om die te betalen.

'Meer daklozen in Brussel'

De Brusselse regering reageert kritisch op het idee van De Moor. Zo zegt minister Bernard Clerfayt: "De regering De Croo laat duizenden asielzoekers in de Brusselse straten en stations ronddwalen."

Volgens minister Alain Maron zal die beslissing voor nog meer daklozen in Brussel zorgen. "De federale regering moet haar nationale en internationale verplichtingen opnemen."

'Internationaal recht niet gerespecteerd’

Volgens Kati Verstrepen, de voorzitster van de Liga voor Mensenrechten, bevestigt de Moor een situatie die in de praktijk al lang bestaat. Maar "Dit is absoluut niet conform het internationaal of het Belgisch recht. Er moet opvang voorzien worden voor iedereen", zegt ze.

Verstrepen zegt ook dat alleenstaande mannen die asiel aanvragen niet minder kwetsbaar zijn. "Ook alleenstaande mannen kunnen het slachtoffer zijn van geweld en misbruik. Als opvang in uitzonderlijke gevallen niet lukt, moet er geval per geval worden bekeken wie het meest kwetsbaar is."

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni