Le Palace wordt tweetalig filmcentrum

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
12/05/2015

Het project voor de bioscoop Le Palace aan de Anspachlaan krijgt een verrassende wending. De filmtempel die ooit nog de inzet was van communautair getouwtrek wordt een tweetalige of meertalige bioscoop, met subsidies van beide cultuurgemeenschappen.

De herbestemming van de vroegere Pathé Palace bioscoop sleept al veertien jaar aan. Jaren geleden al kwamen onder meer de gebroeders Dardenne op de proppen met een nieuw bioscoopproject, maar dat kwam maar niet van de grond.

Nu blijkt dat niet alleen de Franse Gemeenschap het nieuwe bioscoopproject ondersteunt, maar dat ook de Vlaamse Gemeenschap financieel bijdraagt. Een omwenteling die kan tellen, ook al komt de grootste financiële bijdrage van de privé-initiatiefnemer Le Palace en van Beliris. De Vlaamse én de Franse Gemeenschap geven elk 50.000 euro. Beliris is het financieringsvehikel van de federale overheid voor grote projecten in Brussel.

Het gebouw stond jarenlang symbool voor communautair en politiek gekrakeel. Na het faillissement van de Kladderadatschbioscoop in 2001 leverden de toenmalige ministers van Cultuur Bert Anciaux (toen VU&ID) en Hervé Hasquin (toen PRL) een titanenstrijd uit over de eigendom van het gebouw. Uiteindelijk trok Anciaux aan het kortste eind. De haan bovenaan de gevel, het symbool van de Franse filmverdeler Palace, kraaide fier.

Het Théâtre National kreeg er tijdelijk onderdak. Sindsdien staat het gebouw, waarvoor zo was gestreden, helemaal leeg.

Vier bioscoopzalen
Een van de initiatiefnemers van het nieuwe filmproject is Luc Dardenne, samen met zijn broer Jean-Pierre onder meer bekend van de films Rosetta en L’Enfant.

Er komen vier bioscoopzalen en een restaurant. De programmatie, zowel voor scholen als het publiek, zal zich tot de twee taalgemeenschappen richten.

“Met de steun van de twee gemeenschappen zitten we ver van het communautair gekrakeel uit het verleden”, zegt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) aan brusselnieuws.be.

De doorbraak in dit dossier past in de stapsgewijze toenadering van de twee gemeenschappen, die zich vertaalt in de uitvoering van het cultureel samenwerkingsakkoord tussen de gemeenschappen. Zo steunen beide gemeenschappen een nieuw festival van digitale kunsten, georganiseerd door Flagey, meldde brusselnieuws.be donderdag.

Toch zou dit België en Brussel niet zijn als het politiek getouwtrek niet zou voortduren. Voor de aanpassingswerken zou behalve Le Palace zelf ook Beliris de kassa opentrekken. Bij Belirisprojecten zitten normaal de federale overheid én het Brussels Gewest aan de stuurknuppel. Als hier Beliris en de gemeenschappen het voortouw nemen, dan wordt het Brussels Gewest de facto gepasseerd.

Daarom wordt gewerkt aan een constructie waarbij de huidige eigenaar, de Franse Gemeenschap, een erfpacht verleent aan het Brussels Gewest, dat zo een vinger in de Palace-pap krijgt. De erfpachtovereenkomst is nog niet getekend, maar de onderhandelingen zitten in de laatste rechte lijn.

Wordt dus nog vervolgd.

Bekijk hieronder ook de reportage van tvbrussel:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni