Het vaccinatiecentrum op de Heizel: 70% van de bevolking gevaccineerd zou groepsimmuniteit betekenen

| Het vaccinatiecentrum op de Heizel: 70% van de bevolking gevaccineerd zou groepsimmuniteit betekenen.

Aanvragen voor coronavaccin exploderen: 'Stijging van vijftig procent'

Godfried Roelant
© BRUZZ
03/05/2021

De Brusselse gezondheidsinspectie zag dit weekend het aantal aanvragen voor een coronavaccin enorm toenemen. Op het inschrijvingsplatform Bruvax steeg het aantal aanmeldingen van 20.000 naar 30.000. En ook voor de 46-plussers die nu al aan de beurt zijn, gingen de cijfers de hoogte in. “Alles samengeteld merken we een stijging op van vijftig procent,” zegt Inge Neven op haar wekelijkse persconferentie.

In deze fase van de vaccinatiestrategie komen de mensen die geboren zijn in het jaar 1975, of vroeger, aan bod. Dat schuift in een volgend stadium op naar het jaar 1980. Zij kunnen zich wel al aanmelden op de wachtlijst Bruvax. Doordat nu een meer actief deel van de bevolking aan bod komt, neemt ook de vraag naar een coronavaccin toe.

“Mensen die staan te popelen om een vaccin maken lustig gebruik van de wachtlijst. Het aantal aanmeldingen steeg het afgelopen weekend van 20 naar 30.000. Alles samengeteld merken we een toename van 50 procent,” zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie.

"Met een vaccinatiegraad van 72 procent bij de 65-plussers is het streefdoel bereikt. Maar dat wil niet zeggen dat we de overige 28 procent links laten liggen"

Inge Neven, Brusselse gezondheidsinspectie

Inge Neven, hoofd van de afdeling hygiëne van de Brusselse gezondheidsinspectie

In het Brussels gewest werd vorige week een recordaantal van 47.023 dosissen toegediend en in de komende week zijn er liefst 63.400 vaccins beschikbaar. De vaccins worden over de bevolking verspreid van oud naar jong. Om te kunnen zakken naar een lagere leeftijdsgroep, wordt een vaccinatiegraad van 70 procent vooropgesteld.

“72 procent van de 65-plussers zijn ondertussen ingeënt. Maar dat wil niet zeggen dat we de overige 28 procent links laten liggen. Het is niet eenvoudig om iedereen te bereiken. We hopen dat de sensibiliseringscampagnes kunnen helpen om deze mensen alsnog naar een vaccinatiecentrum te krijgen.”

Mobiele teams raken op toerental

Ook het gebruik van mobiele vaccinatieteams moet helpen om oudere, meestal alleenstaande, mensen, alsook daklozen gemakkelijker een coronaprik toe te dienen. Zij begonnen vorige week met hun opdracht en konden al 240 dosissen uitdelen.

Dat moest normaal gezien gebeuren met het Johnson & Johnson-vaccin. Daarvan is slechts één prik nodig, wat handiger is voor mobiele teams die zo ook maar één keer ter plaatse hoeven gaan. Maar de levering van de vaccins liet op zich wachten, en dus werd er alsnog gestart met de variant van AstraZeneca.

“Dat probleem is nu van de baan. Voor deze week hebben we al 1.200 aanvragen binnengekregen. Dat zal het aantal vaccins dat door de mobiele teams wordt uitgedeeld gevoelig opdrijven,” zegt Inge Neven.

AstraZeneca

De Brusselse gezondheidsinspectie probeert verder iets te doen aan de onpopulariteit van het AstraZeneca-vaccin. Heel wat mensen proberen hun afspraak voor een vaccin van dat merk om te boeken naar een spuitje van een andere fabrikant. Een van de redenen daarvoor is de langere wachttijd voor een tweede prik.

"De wachttijd voor een tweede prik van een AstraZeneca-vaccin is ingekort tot acht weken. Dat moet meer evenwicht brengen in de gebruikte vaccins"

Inge Neven, Brusselse gezondheidsinspectie

Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie

“Bij AstraZeneca lag die op twaalf weken, terwijl de tweede dosis bij Moderna en Pfizer al na respectievelijk vier en vijf weken kan worden toegediend. Om dat meer in evenwicht te krijgen hebben we de wachttijd bij AstraZeneca ingekort tot een nog altijd wetenschappelijk verantwoorde periode van acht weken.”

‘Zinloos om zonder afspraak aan te schuiven voor vaccin’

Neven kwam tijdens de online persbabbel ook nog even terug op het fenomeen van de vrijwillige vaccinatie. Heel wat mensen die nog niet in aanmerking komen voor een vaccin proberen alsnog aan de beurt te komen door te mikken op de restvaccins.

Dat zijn de dosissen die bij een geopende flacon zonder afnemer in de vuilbak verdwijnen. Elke dag proberen een aantal mensen zo tegen sluitingstijd van een vaccinatiecentrum een spuitje te bemachtigen.

“We zijn op de hoogte van deze praktijk, maar dit kan zeker niet de bedoeling zijn. We blijven erop hameren dat iedereen die zich zo snel mogelijk wil laten vaccineren, daarvoor gebruik moet maken van de algemene wachtlijst Bruvax,” aldus Neven nog.

Op de website Bruvax van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie krijgen Brusselaars nu het invoeren van hun rijksregisternummer en hun postcode een afspraak voor een eerste en tweede coronavaccin

| Op de website Bruvax van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) krijgen Brusselaars van 46+ na het invoeren van hun rijksregisternummer en hun postcode een afspraak voor een eerste en tweede coronavaccin.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, Samenleving, coronavaccins, vrijwillige vaccinatie, mobiele teams, Inge Neven, Brusselse gezondheidsinspectie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni