CLB's: 'Tien keer minder besmettingen dan voor herfstvakantie'

© Photonews
| Een klas in coronatijden (archiefbeeld)

Stelden ze bij het CLB van het gemeenschapsonderwijs voor de herfstvakantie nog ongeveer 20 besmettingen per dag vast, dan is dat aantal intussen gedaald naar gemiddeld twee of drie per dag. De normale werking kan er hervat worden. Ook in het vrije onderwijs is de besmettingsgraad in vrije val. Het Vrij CLB trekt wel aan de alarmbel over de toenemende spanningen binnen gezinnen.

"Het is nu heel kalm qua besmettingen in vergelijking met de periode voor de vakantie", zegt Dries Vandermeersch van het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding) van het gemeenschapsonderwijs GO!. "Waar er nu gemiddeld twee besmettingen per dag worden gemeld, waren dat er voor de herfstvakantie twintig. Toen hadden we in het weekend zeven of acht besmettingen, waarvoor we dan telkens de contacttracing moesten opstarten, afgelopen weekend waren er geen."

Ook directeur Elisabet Campforts van het Vrij CLB Pieter Breughel merkt eenzelfde neerwaartse trend. Zij telt in de week van 1 tot 7 december twintig besmette leerlingen - een gemiddelde van net geen drie per dag - en negen coronapositieve leerkrachten. "In de week voor de herfstvakantie hadden we dit aantal besmettingen ongeveer in één dag tijd."

'Psychosociale problemen nemen toe'

Als gevolg van de daling heeft het GO! CLB het aantal medewerkers dat nauwe contacten van coronapatiënten moet traceren verminderd, en is er weer ruimte om de normale werking herop te starten.

"We zijn opnieuw begonnen met vaccinaties", zegt Vandermeersch. "Vanaf januari herbeginnen we ook met een lightversie van onze medische consults. Kleuters uit de derde kleuterklas zullen bijvoorbeeld op school qua gezicht en gehoor worden getest, en daarna zullen de ouders telefonisch worden ingelicht. In pre-coronatijden zouden zij daar bij geweest zijn."

Het Vrij CLB is nooit volledig gestopt met medische consults, maar is nu wel met een flinke inhaalbeweging bezig. Op psychosociaal vlak merkt Campforts daar een verontrustende evolutie. "Het aantal kinderen met een problematische thuissituatie blijft toenemen. Sinds september merken we dat de spanningen binnen gezinnen stijgen, en ook de ernst van de meldingen daarover. We moeten bijvoorbeeld vaker doorverwijzen naar het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling."

Het CLB van het Nederlandstalige Brusselse stedelijk en gemeentelijk onderwijs (CLB-N) geeft geen commentaar over het aantal coronabesmettingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?