Fedasil, Federaal Agentschap Opvang Asielzoekers in de Kartuizersstraat
© Peter Dhondt-BRUZZ | Fedasil, Federaal Agentschap Opvang Asielzoekers in de Kartuizersstraat.

Tweehonderdtal asielzoekers komt in aanmerking voor job in de zorg

Mats Buelinckx
12/04/2021

Ongeveer 200 asielzoekers zouden in aanmerking komen voor een job in de Belgische zorgsector. Dat blijkt uit een eerste bevraging van Fedasil op vraag van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi. De enquĂȘte werd gehouden om te achterhalen of asielzoekers uit opvangcentra kunnen worden ingezet in de zorg, zeker tijdens de COVID-crisis.

Een 200-tal asielzoekers zou aan de slag kunnen in de zorgsector. De meeste onder hen zijn vrouwen jonger dan 35 jaar die al ervaring hebben in de zorg, verloskunde of verpleegkunde in hun land van herkomst. De mensen die in aanmerking komen, hebben een asielprocedure lopen en kunnen een arbeidskaart verkrijgen omdat ze tijdelijk verblijfrecht hebben in ons land.

In de bevraging van Fedasil gaven ze aan dat ze in afwachting van een beslissing in hun asielprodedure weinig kunnen doen. Ze willen hun steentje bijdragen tijdens de coronapandemie en sommigen willen zich op vrijwillige basis inzetten voor de samenleving. Mahdi heeft ook gevraagd om te onderzoeken of de asielzoekers als vrijwilligers kunnen worden ingeschakeld in vaccinatiecentra. Die centra zijn lokaal georganiseerd, waardoor het makkelijker is om elk opvangcentrum specifiek toe te wijzen aan een bepaald centrum.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie