Diversiteit- en inclusiewerker Alan Özdemir bij Gene Zever

Podcast

Gene Zever met Alan Özdemir: 'Zwangere Guy opent deuren voor Nederlandstalige artiesten'

Bo Aga
© BRUZZ
20/05/2024

Gene Zever is een podcast van BRUZZ waarin we een stem geven aan jonge Brusselaars met een visie. Axel en Marvin, presentatoren van de podcast, gaan op zoek naar jong talent, creatieve zielen en moedige ondernemers. Vandaag: Alan Özdemir, medewerker bij Brusselse organisatie VI.BE, steunpunt voor artiesten in de niet-klassieke muzieksector.

VI.BE begeleidt artiesten van beginner tot professioneel, van lokaal tot internationaal. Alan speelt daarin een belangrijke rol. Zijn focus ligt voornamelijk op diversiteit en inclusie binnen de muzieksector, met name in de hiphopscene. Hij gaat op zoek naar 'systeemfouten' en legt deze bloot. "In de muziekwereld gelden talloze onuitgesproken regels. Het is essentieel om hiervan bewust te worden als we deze problemen willen aanpakken," zegt Alan.

Brussel

Nederlandstalige hiphop heeft de laatste jaren aanzienlijke populariteit verworven, vooral in Brussel. Wordt dit ook beschouwd als een vorm van inclusie? "Ik denk dat Brussel vroeger meer geneigd was om het Frans te omarmen. Hoewel Nederlandstalige Brusselaars altijd aanwezig waren, werden ze niet altijd erkend," legt Alan uit. "Maar artiesten zoals Zwangere Guy hebben de weg gebaand voor verandering. Tegenwoordig omarmen veel Nederlandstalige artiesten in Brussel hun taal en cultuur."

Sociale Media

Sociale media hebben een aanzienlijke invloed gehad op de hiphopcultuur. Geloof je dat dit de authenticiteit van het genre versterkt? "Dankzij sociale media is hiphop veel toegankelijker geworden en dat zie ik voornamelijk als iets positiefs," zegt Alan. "Hiphop heeft altijd van veel populariteit genoten, maar dankzij sociale media krijgt het nu eindelijk de erkenning die het verdient. Het genre staat wereldwijd op de derde plaats. Sociale media hebben daar zeker aan bijgedragen."

Gene Zever

In de podcast Gene Zever gaan presentatoren Axel en Marvin op zoek naar jong talent, creatieve zielen en moedige ondernemers.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni