Acht Brusselse jihadi’s verliezen nationaliteit

TDN
© BRUZZ
30/07/2020

Acht Syriëstrijders uit Brussel beschikken niet langer over de Belgische nationaliteit. Het Brusselse hof van beroep veroordeelde de jihadi's bij verstek en nam hen die af. Dat is donderdag te lezen in het Staatsblad en wordt door verschillende media gemeld.

Zeven van de acht die nu hun nationaliteit verliezen, werden in juli 2015 bij verstek veroordeeld op het grote proces tegen ronselaar ­Khalid Zerkani, alias De Kerstman, en 30 andere personen. Zerkani zou tussen 2012 en 2013 minstens 59 jongeren naar Syrië gestuurd hebben, zo schrijft De Standaard.

Telg van de Aberkan-clan

De beruchtste is Yassine Lachiri (36), die al voor doodslag vastzat vóór hij een radicale moslim werd. De voormalige Brusselse kok kreeg in 2005 vijf jaar cel nadat hij een man had gedood bij een misgelopen drugsdeal. In 2013 trok de zoon van de "moeder van de Brusselse jihad" Fatima Aberkan naar Syrië.

Lachiri sloot er zich aan bij een terreurbeweging ­gelinkt aan Al Qaida. Nadien liep hij over naar IS. Op sociale media poseerde ­Lachiri graag met bommengordels en zwaar wapentuig. Hij werd als een leidinggevende figuur bij IS beschouwd. Ondertussen zou hij al enkele jaren gevangen zitten in Turkije.

Nog een opvallende naam is die van Gelel Attar (31), die tot vijf jaar cel werd veroordeeld op het Zerkani-proces. Attar vertrok in januari 2013 naar Syrië, maar keerde vier maanden later alweer terug. Het is niet duidelijk waar hij nu verblijft. De man is geen familie van Yassine Atar, het vermoedelijke brein van de aan­slagen van Parijs en Brussel.

Publicatie in Franstalige kranten

Naast Attar en Lachiri verliezen ook Sami Zarrouk, Hafid El Bahri, Hassan-Sedik Chikri, Mohammed Said Haddad, Mounir Benzidan en Youseff Naijia hun Belgische nationaliteit. Een aantal van hen is ­allicht gestorven in Syrië, maar van hun overlijden is nog geen bewijs. De achtste is het buitenbeentje Hafid El-Bahri, die al in 2006 naar Irak vertrok. Zijn familie gaat ervan uit dat hij in Syrië is gesneuveld, maar dat raakte nooit bevestigd.

Begin dit jaar verloren al zes Vlaamse Sharia4Belgium-militanten op dezelfde manier hun ­nationaliteit. Toen werd de beslissing afgedrukt in enkele Vlaamse kranten. De uitspraak waardoor de acht nu hun nationaliteit verliezen, wordt ­donderdag in de Franstalige kranten La Libre Belgique en La Dernière Heure en in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, Syriëstrijders, jihadi's, Abdelhamid Abaaoud, Gelel Attar, Yassine Lachiri, Chakib Akrouh, Sami Zarrouk, Hafid El Bahri, Hassan-Sedik Chikri, Mohammed Said Haddad, Mounir Benzidan, Youseff Naijia, Brussels hof van beroep

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni