Politiecommissaris Pierre Vandersmissen in 2016

| Politiecommissaris Pierre Vandersmissen in 2016.

Beroep van commissaris Vandersmissen tegen schorsing verworpen

© Belga - BRUZZ
13/10/2020

De Raad van State heeft het beroep van politiecommissaris Pierre Vandersmissen tegen zijn tijdelijke schorsing bij de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene verworpen.

Vandersmissen, directeur interventies bij de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene, werd tijdelijk uit zijn ambt ontzet nadat twijfel was gerezen over zijn optreden tegen een burger die illegaal traangas in zijn bezit had tijdens een betoging van de gezondheidssector op 13 september. Hij is voorlopig overgeplaatst naar een andere directie.

Vandersmissen laat begaan

Op beelden van nieuwszender LN24 was te zien hoe een agent in burger en commissaris Vandersmissen een betoger in bedwang probeerden te houden tijdens de manifestatie. Een man met een professioneel fototoestel komt aangelopen, richtte een bus CS-gas in de richting van de betoger en spoot ook.

Het zou gaan om een Luikse fotograaf met wie Vandersmissen een overeenkomst heeft. Hij zou het spoor van de commissaris tijdens de betoging mogen volgen en met hem mee mogen tijdens interventies. Dat zou verklaren waarom Vandersmissen niet echt ingrijpt wanneer de betoger de volle lading kreeg van de fotograaf.

Aantasting van reputatie

Vandersmissen had een spoedbehandeling bij de Raad van State ingeleid om de maatregel aan te vechten. Volgens de commissaris zijn "zijn eer en reputatie" aangetast, maar hij krijgt geen gehoor. De Raad van State oordeelde maandag dat "die aantasting, gesteld dat ze vaststaat en dat ze het gevolg is van de bestreden handeling, niet in die mate ernstig of onomkeerbaar is dat ze de spoedbehandeling zou rechtvaardigen die vereist is opdat de Raad van State de bestreden handeling kan schorsen".

De schorsing van Vandersmissen duurt zolang het administratief onderzoek tegen hem loopt. De korpschef van de Brusselse lokale politie nam de beslissing over de schorsing bij wijze van ordemaatregel. Een intern onderzoek moet uitwijzen of de commissaris fout heeft gehandeld. Indien er fouten gemaakt zijn, zal dat onmiddellijk leiden tot een disciplinair onderzoek. Ook het Brussels parket startte intussen een onderzoek naar verboden wapenbezit en opzettelijke slagen en verwondingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel-Stad, Justitie, Pierre Vandersmissen, politiecomissaris schorsing, Raad van State

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni