Fotograaf mocht commissaris Vandersmissen volgen tijdens betoging

© LN24 screenshot
| Op beelden van LN24 is te zien hoe een fotograaf CS-gas spuit, commissaris Vandersmissen doet teken om ermee te stoppen

De fotograaf die eind september in Brussel een betoger belaagde met pepperspray bij de demonstratie voor betere gezondheidszorg, zat vlak voor het evenement in de auto van de geschorste commissaris Pierre Vandersmissen. Naar eigen zeggen mocht de man een dag mee in het spoor van de Brusselse politie.

Op beelden van nieuwszender LN24 is te zien hoe een agent in burger en commissaris Vandersmissen een betoger in bedwang proberen te houden tijdens de betoging van de gezondheidssector op 13 september. Een man met een professioneel fototoestel komt aangelopen en richt een bus CS-gas in de richting van de betoger en spuit ook een straal.

Het Brussels parket startte intussen een onderzoek naar verboden wapenbezit en opzettelijke slagen en verwondingen. Ook binnen de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene loopt een intern onderzoek naar de rol van commissaris Vandersmissen, die een tweetal weken na de feiten op non-actief werd gezet door het politiekorps zolang het intern onderzoek loopt.

In de krant Le Soir vertelt de fotograaf in kwestie - Philippe Bourguet genaamd - dat hij al "twee tot drie jaar" een afspraak heeft met Vandersmissen en bij betogingen met hem mee mag in de politiewagen. "Ik sta liever aan de kant van de politie dan die van de demonstranten. Er is een akkoord met de politie. Als Vandersmissen uitstapt, dan ik ook."

De directie van de politiezone was van die overeenkomst niet op de hoogte, en onderzoekt de zaak. Waarom de Luikse fotograaf zomaar met traangas rondliep, is ook niet duidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?