| Alexis Deswaef wordt aangehouden op het Beursplein in Brussel in 2016.

Arrestatie advocaat Deswaef door commissaris Vandersmissen verliep volgens het boekje

© BRUZZ - Belga
13/03/2024
Updated: 13/03/2024 16.29u

Het beroep van advocaat Alexis Deswaef tegen commissaris Pierre Vandersmissen (voormalig hoofd Interventies bij de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene) wegens een 'ongegronde arrestatie' werd dinsdag door de Kamer van inbeschuldigingstelling afgewezen. De advocaat werd op 2 april 2016 op het Beursplein administratief aangehouden door een politieagent, terwijl hij als voorzitter van de Liga voor Mensenrechten deelnam aan een bijeenkomst tegen het fascisme.


"Niets wijst erop dat de intentie van Pierre Vandersmissen, en een tweede politieagent die werd genoemd in de klacht, anders was dan het handhaven van de wet," concludeert de Kamer van Inbeschuldigingstelling, die daarmee de beslissing van de Raadkamer op 20 december 2022 bevestigt.

De administratieve aanhouding van Deswaef door Vandersmissen, destijds hoofd Interventies binnen de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene vond plaats op 2 april 2016 op het Beursplein tijdens een verboden manifestatie waar de bekende mensenrechtenadvocaat aan deelnam.

20191016_Politiecommissaris_Pierre_Vandersmissen_in_2016_(c)_PhotoNews.jpg

| Politiecommissaris Pierre Vandersmissen in 2016.

Niet bedoeld om te straffen of te intimideren

De Kamer van Inbeschuldigingstelling oordeelde dat er "geen sprake is van machtsmisbruik door de twee politieagenten of een van hen op basis van de ingediende elementen." En ze overwoog ook dat uit het dossier niet blijkt dat de arrestatie van Alexis Deswaef "bedoeld was om hem te straffen, te intimideren of druk uit te oefenen".

Volgens de rechter blijkt dat Pierre Vandersmissen "de vereiste procedure heeft gevolgd om de arrestatie van Alexis Deswaef uit te voeren en hem in hechtenis te nemen, in overeenstemming met het verbod op de bijeenkomst dat op 1 april 2016 door de autoriteiten was uitgevaardigd."

De uitspraak kent een lange juridische voorgeschiedenis, die begon in 2019, toen Vandersmissen (momenteel met ziekteverlof) de voormalige voorzitter van de Franstalige Mensenrechtenliga rechtstreeks dagvaardde voor de correctionele rechtbank van Brussel. De Liga diende zelf al een klacht in over de aanhoudingen die toen op het Beursplein werden verricht en waarbij Deswaef naar eigen zeggen onterecht werd vastgehouden door de politie.

"We zijn niet tevreden met de beslissing van de KI in de mate dat ze de fundamentele rechten niet naleeft", zo reageerde Jean-Pierre Buyle, de advocaat van Alexis Deswaef, woensdag. "We overwegen ernstig in beroep te gaan bij het Hof van Cassatie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie , Alexis Deswaef , Pierre Vandersmissen , brussel hoofdstad-elsene , politiecommissaris

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni