Politiecommissaris tekent beroep aan tegen vrijspraak voor mensenrechtenadvocaat

© PhotoNews
| Commissaris Pierre Vandersmissen

Pierre Vandersmissen, voormalig hoofd interventies bij de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene, heeft beroep aangetekend tegen het vonnis waarbij advocaat Alexis Deswaef werd vrijgesproken voor het belagen en beledigen van hem.

Het bericht komt van Het Laatste Nieuws. De commissaris kwam meermaals in aanvaring met advocaat Alexis Deswaef, die jarenlang voorzitter was van de Franstalige Liga voor de Mensenrechten. “In de periode dat hij voorzitter en spreekbuis voor de organisatie was, waren er in Brussel veel problemen met politiegeweld tijdens betogingen. Het was zijn plicht om dat via de pers aan te klagen”, pleitte zijn advocaat Christophe Marchand.

Commissaris Vandersmissen diende toen een strafklacht in, maar dat dossier werd bij het parket geseponeerd. Vervolgens heeft hij de advocaat rechtstreeks gedagvaard. De rechtbank sprak de mensenrechtenadvocaat echter vrij voor de beledigingen en verklaarde zichzelf onbevoegd voor de belaging.

Dit laatste had betrekking op verschillende posts op sociale media en diende volgens de rechtbank dus als een persmidrijf - waarvoor het hof van assisen bevoegd is - beschouwd te worden. “De beledigingen kaderden dan weer binnen de grenzen van de vrije meningsuiting”, oordeelde de rechter. Wanneer de zaak gepleit zal worden voor het hof van beroep is nog niet duidelijk.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?