Dit is wat we nu weten over de dood van Ibrahima

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 14 januari 2021

Ibrahima stierf op zaterdag 9 januari om 20u22 in het ziekenhuis, nadat hij eerder op de avond gearresteerd was door de lokale politie van de zone Brussel-Noord. Wat er tussenin gebeurde, is nog niet helemaal bekend. We zetten alles op een rijtje.

19.00: Politiecontrole

Ibrahima B. (23 jaar) wordt zaterdag 9 januari omstreeks 19 uur tegengehouden bij een politie-interventie aan het Noordstation. Het parket van Brussel meldt dat de politie de identiteit van enkele jongeren wilde controleren. De aanleiding was een samenscholing, wat niet toegelaten is volgens van de huidige coronamaatregelen.

Het is niet geweten met hoeveel jongeren Ibrahima die avond samenkwam. Volgens zijn familie probeerde Ibrahima de politie-interventie te filmen. Dat is nog niet bevestigd door het parket.

Verschillende media, zoals La Capitale en RTBF, schrijven verder dat Ibrahima drugs bij zich droeg. Maar ook dat blijft onbevestigd.

Onwel in commissariaat

Ibrahima probeert te voet weg te vluchten van de interventie. Daarop pakt de politie hem op en brengen ze hem naar de wijkantenne in de Brabantstraat voor verhoor.

Om hoe laat Ibrahima in het wijkcommissariaat aankomt, weten we niet. Het parket bevestigt dat Ibrahima onwel is geworden in het politiebureau. Volgens Alexis Deswaef, de advocaat van de familie, gebeurde dat in de onderzoekskamer. “Tijdens de fouillering in het commissariaat viel hij van zijn stoel bewusteloos op de grond. De agenten hebben hem volgens onze informatie vijf tot zeven minuten laten liggen, zonder te reageren”, aldus de advocaat woensdag.

Deze informatie is nog niet bevestigd door het parket. De informatie van Deswaef komt volgens hem uit het voorlopig onderzoeksrapport.

20.22: Hartstilstand

Omdat Ibrahima onwel werd, is hij van het politiebureau naar het ziekenhuis gebracht. We weten niet om hoe laat dat gebeurde. Hij is in het ziekenhuis overleden om 20u22, zo wordt officieel gemeld door het parket.

Uit de autopsie zou af te leiden zijn dat Ibrahima gestorven is aan een hartstilstand. Dat wordt gemeld door zijn familie en door advocaat Deswaef, maar is nog niet bevestigd door het parket. Volgens Deswaef had Ibrahima ook blauwe plekken op zijn lichaam, die te linken kunnen zijn aan een reanimatie. De krant La Capitale schreef eerder dat de defillibrator niet werkte, maar ook die bewering blijft onbevestigd.

Volgens Deswaef blijkt verder uit het toxicologisch onderzoek dat Ibrahima geen drugs in zijn bloed had op het moment van zijn overlijden. Het parket reageert daar niet op.

Het parket heeft wel een onderzoek geopend naar onopzettelijke doodslag.

Verwittiging familie

Volgens de familie is de politie hen pas “laat in de nacht van zaterdag op zondag” het overlijden van Ibrahima komen melden. Het parket kan daar geen precies tijdstip van bevestigen.

Aanvankelijk zou de politie gezegd hebben dat de arrestatie te maken had met een inbreuk op de avondklok. Dat zegt Ibrahima’s zus. Aangezien de interventie om 19 uur plaatsvond, zou dat geen geldige reden mogen zijn.

Het Comité P heeft nu een onderzoek geopend naar de manier waarop de familie verwittigd werd van het overlijden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?