Een jaar na de dood van Sourour in politiecel klinkt het onbegrip luider dan ooit

© BRUZZ
12/01/2024

Precies een jaar geleden overleed Sourour Abouda (46) in het commissariaat van de federale politie in de Koningsstraat. Ter nagedachtenis kwamen vrijdagnamiddag een tweehonderdtal mensen samen aan de Congreskolom. Opnieuw klonken de vragen om gerechtigheid luid. "Sourour moet symbool staan voor een strijd voor een rechtvaardige maatschappij."

"Justice pour une femme, justice pour une sœur, justice pour une mère." Verschillende slogans staan opgetekend op kartonnen borden. Daarnaast liggen foto's van Sourour, bloemenkransen, rozen en kaarsen. "We staan hier vandaag omdat zij een jaar geleden enkele meters verderop in een politiecel overleden is", zegt Selma Benkhalifa, de advocaat van de familie.

Op 12 januari 2023 om 6 uur ‘s ochtends overleed Sourour Abouda in het commissariaat van de federale politie in de Koningsstraat. De vrouw met Tunesische roots was enkele uren eerder administratief aangehouden in de Amerikaansestraat in Elsene, nadat ze van een etentje met collega's kwam. Rond 7 uur ’s ochtends vonden de politieagenten het levenloze lichaam van de vrouw.

Onduidelijke doodsoorzaak

Volgens de politie ging het om zelfdoding. Ze zou zichzelf hebben gewurgd met haar trui, maar de familie gelooft die hypothese niet. Volgens Benkhalifa was het een medische oorzaak, al kan ze daar nog geen details over geven. "Daarvoor moeten we wachten op de resultaten van het onderzoek."

"Sourour heeft duidelijk om hulp geroepen en het duurde ruim een uur voor er hulp kwam", zegt Benkhalifa. Dat zou ook zichtbaar geweest zijn op de beelden, die de advocate heeft gezien. "Ze zat in een cel die normaal de klok rond wordt bewaakt, en toch duurde het een uur voor ze in de gaten kregen dat ze was overleden. Bovendien werd Sourour niet eerst naar het ziekenhuis gebracht, wat een standaardprocedure is. Voor iemand in zo'n cel gaat, moet die medisch onderzocht worden."

"De dagen en maanden gingen voorbij, en plots beseffen we vandaag dat het al een jaar is is dat mijn moeder er niet meer is"

Allan Abouda

"We hebben veel pijn", zegt Allan, de zoon van Sourour. "De dagen en maanden gingen voorbij, en plots beseffen we vandaag dat het al een jaar is dat mijn moeder er niet meer is. Het was een verschrikkelijk jaar. Mijn moeder betekende alles voor mij. Ze gaf over alles raad en was een mama die haar zoon altijd voorop plaatste."

"Het eerste gevoel toen ik het nieuws te horen kreeg, was onbegrip", gaat Allan verder. "En dat onbegrip is er nog altijd. Ze hebben haar voor dood achtergelaten."

"Vandaag is een dag van pijn, en die pijn doordringt onze harten", zegt Soumaya Phéline Abouda, de jongere zus van Sourour. "Sourour was een geweldige grote zus voor me. Ze was de reïncarnatie van veerkracht en kwetsbaarheid. Ik kon altijd bij haar terecht en ze stond altijd voor anderen klaar om hen te helpen."

Meerdere slachtoffers

De dood van Sourour was niet de eerste keer dat er een verdacht overlijden werd vastgesteld in een Brusselse politiecel. Ook Ilyes Abbedou en Mohamed Amine Berkane werden levenloos aangetroffen in een cel.

"Ook voor de andere moeten we blijven strijden", zegt Soumaya. "Sourour moet symbool staan voor een strijd voor een rechtvaardige maatschappij. Hoeveel mensen moeten er nog aan de lijst van slachtoffers van politiegeweld worden toegevoegd, voor er iets verandert?"

Ook Soumaya heeft de bewakingsbeelden uit de politiecel gezien. "Ze staan op mijn netvlies gebrand. We blijven strijden voor gerechtigheid."

*tekst gaat verder fotocollage

Onderzoek

Het onderzoek is bijna afgerond. Daarna komt het voor de Raadkamer. Benkhalifa hoopt dat er dit jaar een proces komt. Al is ze zich ervan bewust dat het mogelijk nog langer duurt. "Het onderzoek naar de andere twee overlijdens in een politiecel is ook nog altijd bezig."

Benkhalifa benadrukt dat het om een structureel probleem gaat. "Het is niet enkel de verantwoordelijkheid van de politieagenten die toen aanwezig waren. Er zijn op twee jaar tijd al drie mensen overleden in een cel in hetzelfde commissariaat. Het is dus ook de verantwoordelijkheid van de politiezone en de overheid om in te grijpen."

Wie vragen heeft over zelfmoord kan ook terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni