Jongeren dienen klacht in tegen Brusselse politie wegens 'etnisch profileren'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 24 januari 2023

De jongeren die hardhandig door de politie werden aangepakt na een betoging van twee jaar geleden, nemen gerechtelijke stappen. Ze klagen aan dat niemand ingreep toen er 'etnische profilering' en 'mishandeling' in de cellen plaatsvond. De slachtoffers willen dergelijke misstanden in de toekomst vermijden en vragen om beter toezicht in de cellen.

Op de tweede verjaardag van de betoging dienen elf jongeren en de Franstalige tegenhanger van de Liga voor Mensenrechten een burgerlijke vordering in tegen de politie, de Belgische staat en Philippe Close (PS), de burgemeester van Brussel, en dat vanwege politiegeweld.

Met de rechtszaak vragen de jongeren om een vergoeding van de schade die is geleden in de cellen waar "etnische profilering" en "mishandeling" plaatsvond. De Liga vecht - in tegenstelling tot bij een strafzaak - niet de individuele politiemedewerkers aan, maar het kader waarin ze hun werk deden. Een eerdere collectieve klacht van de ouders werd door de onderzoeksrechter niet-ontvankelijk verklaard.

Het vertrouwen herstellen

Ter herinnering: Twee jaar geleden kwamen betogers samen voor een manifestatie over 'klassenjustitie'. De betogers stelden een reeks incidenten aan de kaak, waaronder het overlijden van jonge Adil en Mehdi tijdens een interventie met de politie.

De burgemeester had geen toelating gegeven voor de betoging. In totaal werden 245 mensen opgepakt, waarvan 91 minderjarigen. Na afloop kwamen verhalen over fysieke en verbale mishandeling naar buiten. Enkele dagen geleden kwamen mensen samen tijdens een nieuwe betoging om dit aan te kaarten. Daar werd de politie 'gevaarlijk' en 'racistisch' genoemd.

Lessen in ethiek

Kortom: het vertrouwen tussen de politie en de burger is soms ver te zoeken.

Dus is de vraag: is verzoening mogelijk? BRUZZ ging kijken naar een les ethiek van docent Paul Jacobs. Volgens hem is een meer "gemeenschapsgerichte politie" de oplossing voor veel problemen waarmee de politie vandaag kampt.

Paul Jacobs vertelt over de gemeenschapsgerichte politie.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?