Raad van State maakt einde aan opsluiting kinderen in gesloten centrum

Het opsluiten van kinderen zonder papieren in gesloten terugkeercentrum 127bis mag niet meer. Dat zegt de Raad van State, dat vooral verwijst naar de blootstelling aan geluidshinder van vliegtuigen.

Sinds de zomer van vorig jaar kan de regering kinderen en gezinnen laten opsluiten in 127bis, een gesloten terugkeercentrum in Steenokkerzeel voor mensen zonder papieren, in afwachting van hun repatriëring. Organisaties als de Liga voor Mensenrechten en Vluchtelingenwerk Vlaanderen protesteerden daar al langer tegen.

De Raad van State (RvS) volgt de tegenstanders van de detentie van kinderen nu deels. De RvS schorst een aantal bepalingen in het koninklijk besluit dat het detentieregime bepaalt. Vooral de geluidshinder - 127bis bevindt zich naast een start- en landingsbaan van de luchthaven - waaraan kinderen worden blootgesteld, is problematisch, weet De Standaard.

Over het principe van het opsluiten van kinderen en gezinnen spreekt de RvS zich niet uit. "Een kind sluit je niet op. Punt. Gewonnen", reageert Alexis Deswaef, voormalig voorzitter van de Franstalige Liga voor Mensenrechten op Twitter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?