| Home Sebrechts.

Tientallen asielzoekers verliezen werk nadat Molenbeek weigert administratie uit te voeren

SD
© BRUZZ
15/12/2022

Tientallen asielzoekers, die in het Fedasilcentrum in de François Sebrechtslaan verblijven, verliezen hun werk omdat hun voorlopig verblijfsdocument - het attest van immatriculatie, ook wel de ‘oranje kaart’ genoemd - niet wordt verlengd door de gemeente Molenbeek. De gemeente verschuilt zich achter een juridisch geschil dat gaande is in verband met het gebouw.

De tientallen asielzoekers die in het Fedasilcentrum in de François Sebrechtslaan verblijven, kunnen geen administratieve procedures uitvoeren, schrijft La Libre Belgique en wordt bevestigd door een woordvoerder van Fedasil. Dat betekent dat hun oranje kaart niet wordt verlengd, maar ook bijvoorbeeld dat pasgeboren baby’s niet aangegeven kunnen worden.

Het Fedasilcentrum in de François Sebrechtslaan is al maandenlang het onderwerp van een juridische strijd tussen de gemeente Molenbeek en de federale overheid. Het centrum diende aanvankelijk als noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen, en werd daarna een gebouw om asielzoekers in onder te brengen. Maar, Molenbeek zou nooit akkoord gegaan zijn met de omvorming van het rusthuis tot asielcentrum.

En dus daagde Moureaux de federale overheid voor de rechter. In augustus gaf de rechter de Molenbeekse burgemeester gelijk en mocht Fedasil om stedenbouwkundige redenen niet in het gebouw verblijven.

De gemeente haalt die reden aan om de oranje kaarten niet te verlengen. "De aanwezigheid van dit centrum is illegaal, zoals bevestigd door de rechtbanken. Wij kunnen onmogelijk een oranje kaart afgeven als het opgegeven adres niet wordt erkend", aldus Rachid Barghouti, kabinetschef van burgemeester Catherine Moureaux (PS) aan La Libre Belgique.

De gemeente verwijst de getroffen asielzoekers door naar het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) zodat ze een nieuw referentieadres kunnen krijgen.

Staatssecretariaat afschaffen

De ontevredenheid over het federale niveau zit diep. "Het federale behandelt mijn gemeente, die reeds een Fedasil-centrum huisvest, slecht. Het is legitiem om een spreidingsplan voor de centra te vragen", zei Moureaux donderdagochtend ook nog in Matin Première (RTBF).

Daarnaast wordt het beleid van het staatssecretariaat van Asiel en Migratie volgens Moureaux ook nog eens gedomineerd door de Vlaamse agenda. Ze pleit ervoor het staatssecretariaat af te schaffen en de bevoegdheden opnieuw onder te brengen bij Binnenlandse Zaken.

"Men heeft dit staatssecretariaat een vijftiental jaar geleden gecreëerd en sindsdien bepaalt Vlaanderen de agenda. De Vlaamse politieke wereld beheerst vandaag het Belgische asiel- en migratiebeleid", betreurde Moureaux.

Moureaux vond het een schade dat men in België er niet in slaagt om structureel de rol van toevluchtsoord te spelen. "Door opvang te verlenen (aan de asielzoekers die buiten voor het Klein Kasteeltje slapen in de koudegolf, nvdr.) heb ik de fouten van de federale autoriteiten rechtgezet en dat is niet de eerste keer", klaagde ze aan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni