Rudi Vervoort wil nog voor de zomer van 2021 een ontwerp van ordonnantie over de sector van het betaald vervoer van personen, zowel met een taxi als met Uber of Heetch
© Belgaimage | Uberchauffeurs mogen binnen de huidige Brusselse wetgeving geen gsm's gebruiken, liet de regering begin maart weten. Dat leverde een storm aan protest op

Uberchauffeurs gerechtelijk vervolgd voor gebruik geolocalisatie op smartphone

SDS
© BRUZZ
21/04/2021
Updated: 21/04/2021 15.51u

Uberchauffeurs zijn ‘betrapt’ op het gebruik van hun gsm om hun klanten terug te vinden. Deze week hebben de eerste Uberchauffeurs die voor hun werk gebruik hebben gemaakt van hun smartphone een proces-verbaal van inbreuk in de bus gekregen. Het is nu aan de procureur des Konings van de politierechtbank om te beslissen of ze ook effectief vervolgd worden.

Dat meldt La Dernière Heure en wordt aan BRUZZ bevestigd door Fernando Redondo van de Association Belge des Chauffeurs Limousine, die een deel van de Uberchauffeurs verenigt. Het is Brussel Mobiliteit dat als vergunningsinstantie voor bezoldigd vervoer een proces-verbaal opstelde en overgemaakt heeft aan het parket van de Brusselse politierechtbank. Redondo heeft weet van drie chauffeurs die een proces-verbaal in de bus kregen, waarvan hij er twee zelf heeft gezien.

De Brusselse regering kondigde begin maart aan de bestaande regel rond het verbod van geolocalisatie voor huurvoertuigen met chauffeur, het kader waarbinnen platformen als Uber en Heetch momenteel opereren, van onder het stof te halen en toe te zullen zien op de naleving ervan. Daarnaast moet een contract minstens drie uur op voorhand gesloten worden. Daarop legden de chauffeurs het verkeer op de Kleine Ring lam, en ook binnen de regering zelf was er wrevel over de 'oubollige' regel rond het gsm-gebruik.

'Gerechtelijke intimidatie'

“Onze collega’s begrijpen die gerechtelijke intimidatie niet”, zeggen Asmaa Snaibi (UCLB), Fernando Redondo (ABCL) en Emil Miletinov (USCP) woensdag aan La DH over de dagvaardingen, in naam van het verenigd front van chauffeurs van huurvoertuigen. “We staan nog altijd open voor dialoog en willen meer dan ooit een hervorming van de taxisector.”

Ongeveer 2.000 mensen in het Brussels gewest werken als chauffeur van een huurvoertuig. Het gemeenschappelijke front herhaalt de boodschap die het eerder ook al overbracht aan minister-president Vervoort: het vraagt de Brusselse regering om het overleg te versnellen. Daarna zou de langverwachte hervorming van de sector van start kunnen gaan.

Vervoorts woordvoerster laat weten dat nog voor de zomer een ontwerp van ordonnantie over de sector van het betaald personenvervoer - waartoe taxi's en Ubers behoren - zal ingediend worden, zoals de minister-president eerder aankondigde.

In het eerdere Taxiplan dat in 2018 door de Brusselse regering werd voorbereid maar uiteindelijk nooit het licht zag, werden platformen zoals Uber aan dezelfde regels onderworpen als de huidige taxi's en limousines.

'Steun voltallige regering?'

Parlementslid van de oppositie Cieltje Van Achter (N-VA) vindt de stap naar de rechtbank "schandalig", laat ze weten op Twitter. "Minister-president Vervoort vervolgt Uberchauffeurs omdat zij hun job doen. Terwijl hij zelf al drie jaar nalaat om een Taxiplan uit te werken. Staat de voltallige Brusselse regering hierachter?"

Correctie: in een eerdere versie van de tekst werd gesproken van dagvaardingen. Het is echter nog niet duidelijk of de gevatte chauffeurs ook effectief voor de rechter zullen moeten verschijnen, de zaak kan ook geklasseerd worden zonder vervolg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, Economie, Uber, Heetch, taxi, Rudi Vervoort, fernando redondo, Emil Miletinov

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie