| Sport- en recreatiedomein Blaarmeersen in Gent.

Honderdtal jongeren betrokken bij incidenten aan Blaarmeersen 'maar veralgemeen niet'

Eva Christiaens
© BRUZZ
25/05/2022

Een honderdtal jongeren "uit het Brusselse" raakte deze week betrokken bij incidenten in en op weg naar recreatiedomein Blaarmeersen in Gent. Het leidt meteen tot bijkomende politiecontroles in de treinstations en de Brusselse jeugd is kop van Jut. Pascal Smet, VGC-collegelid voor Jeugd, vraagt veralgemening te vermijden.

Een busritje met politiebegeleiding. In Gent is het sinds deze week mogelijk, na enkele incidenten in en op weg naar het recreatiedomein Blaarmeersen. Afgelopen zondag werd een ruit van een bus daar ingeslagen door jongeren die van het domein terugkeerden naar het Gentse station. Diezelfde zondag werd een trein van Gent naar Brussel stilgelegd in Merelbeke. Enkele jongeren hadden er aan de noodrem getrokken en over de sporen gelopen.

De lokale politie van Gent spreekt over verschillende incidenten op 18, 21 en 22 mei met als gemeenschappelijke noemer: jongeren, openbaar vervoer en het domein Blaarmeersen. Er zouden 100 à 150 jongeren tussen de 14 en 24 jaar betrokken zijn. “Bij de gecontroleerde identiteiten zitten er voornamelijk jongeren uit het Brusselse,” zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert.

"Voor Brusselse jongeren is elke vorm van veralgemening verwerpelijk"

Pascal Smet, VGC-collegelid voor Jeugd

Pascal Smet, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Stedenbouw en Erfgoed inzet

Hij kan uit privacyoverwegingen niet zeggen over welke gemeenten het gaat en of er ook jongeren uit de rand bij zijn. “Doorgaans zijn slechts enkelingen de aanstokers voor het escaleren van de situatie,” klinkt het. Tot nu toe zijn een vijftiental pv’s opgesteld voor zwerfvuil, loslopende honden, slagen en verwondingen, verstoring van de openbare orde en het bezit van verdovende middelen. “Mogelijk volgen er nog aangiftes bij andere politiezones.”

Extra controles

De samenloop van deze incidenten zorgde in de Gentse gemeenteraad alvast voor flink protest. Net als vorig jaar werd gepleit voor bijkomend toezicht aan de Blaarmeersen. De lokale politie krijgt er nu de bevoegdheid om systematische identiteitscontroles te doen. De politie kan ook bussen begeleiden tussen de Blaarmeersen en het Gentse station. En ook op de treinen komt extra controle.

“We zullen versterkt informatie uitwisselen met de lokale en federale politie,” zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. De federale politie bevestigt dat ze extra patrouilles inzet in de Brusselse stations en op de treinen richting de kust, maar geeft geen info over de aard van de voorziene controles. “Ze zijn niet specifiek gericht op jongeren,” aldus Temmerman van de NMBS.

Veralgemening

Het nieuws over “alweer” Brusselse jongeren die “de boel op stelten zetten”, zoals sommige media het formuleren, leidt tot angst voor veralgemening bij de Brusselse jeugdwerking én politiek. “Wangedrag moet uiteraard worden bestraft om het in de toekomst te vermijden, daarvoor zijn geen excuses,” zegt woordvoerder Damiaan De Jonge van VGC-collegelid voor Jeugd Pascal Smet (one.brussels-Vooruit). “Maar, dat is een politioneel probleem. Voor Brusselse jongeren is elke vorm van veralgemening verwerpelijk.”

"Doorgaans zijn slechts enkelingen de aanstokers voor het escaleren van de situatie"

Matto Langeraert, woordvoerder lokale politie Gent

De verschillende jeugdorganisaties vangen tot nu toe weinig kritiek op, zeggen ze. Zowel de Molenbeekse Foyer als de Brusselse jeugdhuizen hebben niet de indruk dat hun leden dikwijls naar de Blaarmeersen gaan, of dat het thema erg leeft. Ook de vzw Jes wil het woord ‘Brussel-bashing’ vermijden vooraleer ze voldoende met hun jongeren hebben kunnen spreken.

“Ik vind dat de Brusselse politiek hierin zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. Hoe kunnen zij de wegen naar zwembaden vergemakkelijken, zonder per se een stempel op de hoofden van alle Brusselaars te drukken?” vraagt Jes-directeur Liselotte Vanheukelom zich af.

Overleg

Het kabinet-Smet heeft deze week nog geen contact opgenomen met het Gentse stadsbestuur. Vorig jaar stuurde dat bestuur zelf een brief naar de Brusselse regering om een oplossing te zoeken. Er is toen telefonisch contact geweest. Met de sluiting van het recreatiedomein in Huizingen, en later ook in Diest, wordt de druk op andere provinciedomeinen mogelijk alleen maar hoger. “Het klopt dat Brussel een tekort heeft aan eigen recreatiemogelijkheden, maar in ons land heb je nog altijd het recht hebt om te gaan en staan waar je wil,” besluit Smets woordvoerder De Jonge. "Wie zich misdraagt, moet daar dan maar de gevolgen van dragen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Jongeren, Blaarmeersen, brusselse jongeren, jes vzw, Pascal Smet, recreatiepark

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni