| Een Aziatische grondeekhoorn in het Rood Kloosterpark in Oudergem, dat grenst aan het Zoniënwoud.

Beestig Brussel

De Aziatische grondeekhoorn zweert bij het Zoniënwoud

Kris Hendrickx
© BRUZZ
18/11/2022

Tijdens een recente wandeling viel ons oog op een merkwaardig en allesbehalve schuw beestje. De Aziatische grondeekhoorn blijkt een fan van het Zoniënwoud.

Enkele weken geleden lieten we ons door een boswachter door het Zoniënwoud leiden. Terwijl de man geduldig vertelde over zijn bomenbeleid, wriemelde het in de achtergrond, op hooguit vier meter van onze gids. We ontwaarden een schattig uitziend beestje, dat het midden leek te houden tussen een rat en een eekhoorn. “Ach, de Aziatische grondeekhoorn, die zit hier al decennia,” merkte de boswachter op.

Het beestje in kwestie, ook bekend als Koreaanse of Siberische grondeekhoorn, is inderdaad een exoot, die sinds de jaren 1960 werd ingevoerd in België als huisdier en enkele jaren later ook werd vrijgelaten door sommige eigenaars. “Wellicht gebeurde dat door verschillende eigenaars tegelijk of ging het om meerdere dieren in één keer, anders krijg je niet zo snel een stabiele populatie,” zegt bioloog Olivier Beck van Leefmilieu Brussel.

De grootste populatie van het land bevindt zich in en rond het Zoniënwoud, met uitlopers naar het Ter Kamerenbos en het Rood Klooster

Het aantal grondeekhoorns nam in de loop der jaren wel toe, maar niet erg snel, weet Beck, die van een langzaam groeiende olievlek spreekt. En opmerkelijk: de grootste populatie van het land bevindt zich in en rond het Zoniënwoud, met uitlopers tot in het Ter Kamerenbos en het Roodkloosterpark.

Als exoot staat het beestje op een Europese lijst van soorten die geweerd moeten worden, maar de Belgische biologen zien dat anders. Beck: “Die alleseters zouden een gevaar vormen voor vogels die op de grond broeden. Maar hard bewijs is er niet.”

Eén ding wil de bioloog nog kwijt: “De verkoop is verboden, maar als je al exemplaren had, laat ze dan niet vrij. En als die diertjes in het bos niet schuw waren, is dat mogelijk omdat ze soms gevoederd worden. Dat is echt uit den boze.”

aziatische Koreaanse Siberische grondeekhoorn

| Een Aziatische grondeekhoorn in het Zoniënwoud.

Beestig Brussel

Elke week schrijft BRUZZ over een dier in de stad. Wat typeert het en waarom laat het nu van zich horen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni