Natuurgids Véronique Daems op de Josaphatsite
© Ivan Put | Op de Josaphatsite leven meer dan 120 bijeensoorten, maar ook vogels, vossen en insecten.

Josaphatsite geklasseerd als zone van hoog biologisch belang

Eva Christiaens
© BRUZZ
08/11/2021

De Josaphatsite in Schaarbeek, de groene strook waar het Gewest een nieuwe stadswijk wil bouwen, is geklasseerd als gebied van hoog biologisch belang. Dat bevestigt minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo). De waardering sterkt natuurverenigingen in hun vraag om minder woningen te bouwen op de site. Momenteel loopt een openbaar onderzoek naar die stedenbouwkundige plannen.

Dat meldt BX1 vrijdag en wordt nu ook aan BRUZZ bevestigd door bevoegd minister Alain Maron. Hij wilde eerder de biodiversiteitskaart die het biologisch belang van de zone toont niet bekendmaken. De kaart is nu toch gelekt.

Op de Josaphatsite in Schaarbeek moeten volgens het huidige richtplan van aanleg (RPA, het stedenbouwkundige kader) 1.200 nieuwe woningen komen, verdeeld over twee woonkernen. Veertig procent van de oppervlakte blijft in dat plan vrij voor groene ruimte. Al zal het echte, ongerepte ‘biopark’ maar 1,28 hectare groot zijn. Dat is ongeveer 5 procent van de huidige oppervlakte. Burgers kunnen nog tot 25 november hun mening geven over de plannen in het openbaar onderzoek.

In de nieuwe versie van de Brusselse biologische waarderingskaart (BWK) krijgt de Josaphatsite dus een hogere waardering inzake biologisch belang. Volgens eerdere observaties leven er op de Josaphatsite ruim 120 bijensoorten, maar ook vogels, vossen en insecten. Dat is nu bevestigd door waarnemingen van het Gewest. Minister Alain Maron zal de nieuwe kaart deze maand voorstellen aan de Brusselse regering. Die moet de kaart dan nog goedkeuren.

Hoog biologisch belang

Op de nieuwe waarderingskaart krijgt het hele deel ten westen van de spoorlijn nu een score A. Dat is de hoogste score, met dezelfde biologische waarde als het Zoniënwoud en het Koninklijk park van Laken. De rest van de site krijgt score B of C op de kaart. Voor die delen wordt vooral het belang van goede natuurverbindingen benadrukt. (Zie afbeelding hieronder)

Biologische waarderingskaart_biodiversiteitskaart_Josaphatfriche
© RV/BRUZZ | Voorstel tot nieuwe Biologische Waarderingskaart (BWK) van het Gewest. De Josaphatfriche is te herkennen aan de donkergroene vlek die aansluit op het Josaphatpark in Schaarbeek (zie rode cirkel).

Welke gevolgen de biodiversiteitskaart precies zal hebben voor de bouwplannen op de site is onduidelijk. Volgens minister Maron was de nieuwe waarderingsscore al intern bekend bij het uittekenen van het herwerkte richtplan en bij de effectenstudie ervan. Toch voorziet ook het huidige, herwerkte richtplan om op dat deel van de Josaphatsite te bouwen.

"Dit is alweer een extra argument om het huidige richtplan te hertekenen"

Steyn Van Assche, stafmedewerker bij Bral

“Natuurlijk zijn we blij dat het Gewest nu officieel erkent wat iedereen al lang wist, maar het is spijtig dat de kaart zo laat bekend wordt gemaakt,” zegt Steyn Van Assche van stadsbeweging Bral. “Het is vervelend dat deze kaart geen afdwingbaar document is. We kunnen alleen hopen dat ze mee in rekening wordt gebracht bij de plannen. Dit is alweer een extra argument om het huidige richtplan te hertekenen.”

Bral en andere actiegroepen vragen al langer om enkel te bouwen op het noordoostelijke deel van de Josaphatsite, zodat de natuur in het zuidwesten ongerept kan blijven. Minister Maron herhaalt dat in het huidige richtplan al voorzien is om een deel van de natuur in de zuidwestelijke zone (met score A) te bewaren. “Het openbaar onderzoek is lopende en het debat is nog niet afgelopen,” zegt de minister. “De kaart zal zo snel mogelijk gepubliceerd worden. De bedoeling is om er een echt besluitvormingsinstrument van te maken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere, Schaarbeek, Milieu, friche Josaphat, Josaphatfriche, josaphat-site, RPA Josaphat, Bral, Alain Maron, natuurgebied, biodiversiteit, natuur

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni