Jouw vraag

BIG CITY. Met deze truc help je de vleermuizen verder vliegen

Max Wyckaert
© BRUZZ
30/03/2023

In verschillende straten rond de parken in Jette kleurt de straatverlichting al enkele jaren oranje tot rood. Dat zorgt voor een opmerkelijk tafereel na zonsondergang, en dat heeft alles te maken met de vleermuis.

"Waarom kleuren sommige straatlantaans in Jette rood?"

Inge uit Laken

Je zou het niet verwachten, maar in Brussel krioelt het van de vleermuizen. Maar liefst 20 van de 24 soorten komen voor in het gewest en zijn er een beschermde diersoort. Vooral de gewone dwergvleermuis heeft het naar zijn zin in de stad. In tegenstelling tot andere soorten, leeft die niet in holle bomen, maar schuilt hij in spleten, op zolders of achter plinten.

Zo ook in Jette, waar veel vleermuizen leven in de omgeving van het Jeugdpark en het Koning Boudewijnpark. Daar spelen de vliegende zoogdiertjes een cruciale rol in de instandhouding van het ecosysteem. Vleermuizen zijn natuurlijke insectenvangers. Ze trekken er 's nachts op uit om te jagen op bijvoorbeeld muggen en nachtvlinders. Tenminste als ze niet gehinderd worden door lichtvervuiling.

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, zijn vleermuizen niet blind. Ze verplaatsen zich weliswaar op het gehoor, door echolocatie, maar hebben ook kleine, lichtgevoelige oogjes. Uit onderzoek blijkt dat vooral wit licht, met een blauwe component, schadelijk is voor de vleermuizen.

Bat light district

Sinds 2021 heeft Leefmilieu Brussel een proefproject om de straatverlichting aan te passen aan de vleermuizen. In samenwerking met Sibelga, de distributienetbeheerder voor elektriciteit en aardgas in het Brusselse gewest, vormde de gewestelijke milieuadministratie de buurt rond de Heilig-Hartlaan in Jette om tot een heus ‘Bat light district.' De straten in die omgeving liggen immers op de vliegroute van de vleermuizen en om de beestjes niet te storen in hun zoektocht naar voedsel kreeg de straatverlichting er een andere kleur.

Bij het plaatsen van de nieuwe straatverlichting werd gekozen voor oranjekleurig licht. De andere lichtinstallaties, die nog niet afgeschreven zijn, kregen een rode lichtfilter. Dat is het geval aan de Lorgesquare, de Toussaintstraat en de Bonaventurestraat (daar enkel tussen april en september).

Dankzij de lagere lichtintensiteit van de rode en oranje lampen, kunnen de vleermuizen ongestoord op jacht, ook al omdat ze zo minder zichtbaar zijn voor roofvogels of katten. Het proefproject 'Bat light district' loopt nog tot 2025. Het is de bedoeling om het project later eventueel uit te breiden naar andere Brusselse gemeenten.

Zin gekregen om zelf vleermuizen te spotten? Dat lukt het beste vanaf half april, als de vleermuizen ontwaken uit hun winterslaap. Zeker bij warmere temperaturen fladderen de beestjes lustig rond in de parken van Jette. Ook elders zijn ze te zien: aan het Rood Klooster in het Zoniënwoud bijvoorbeeld, cirkelen ‘s avonds vaak watervleermuizen rond de vijvers.

  • VOLGENDE KEER Waar haalden ze de inspiratie voor Mini-Europa?

BIG CITY: stel zelf je vraag


Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie.

De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag via het formulier.

> Meer over Big City

Welke vraag wil jij graag beantwoord zien?

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Milieu, Big City, vleermuizen, lichtvervuiling, Bat Light District, straatverlichting

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni