Klimaatnoodtoestand op tafel in Etterbeekse gemeenteraad

© SN
| Leerlingen van het Collège Saint-Michel uit Etterbeek protesteren voor het klimaat.

Zes gemeenteraadsleden die deel uitmaken van de meerderheid in Etterbeek hebben maandag een motie ingediend om de klimaatnoodtoestand uit te roepen in de gemeente. Ze legden ook een klimaatplan voor aan het schepencollege.

Vanessa Araujo Miño (Ecolo-Groen), Anne Vandersande (LB), Zakaria Moktar (PS), Françoise Van Malleghem (Ecolo-Groen), Laure-Mélanie Defèche (LB) en Lucien Rigaux (PS) vroegen de gemeenteraad maandag om de klimaatnoodtoestand uit te roepen. Het zestal vindt dat de klimaatcrisis lokaal aangepakt moet worden. Daarom ligt er ook een klimaatplan op tafel.

Zo willen ze Etterbeek koolstofneutraal maken tegen 2050, de uitstoot van broeikasgassen sinds 1990 met 55 procent verminderen tegen 2030 en het energieverbruik van de gemeentegebouwen verminderen. Het zestal vraagt bijvoorbeeld om klimaatcriteria mee op te nemen in offerteoproepen van de gemeente, zodat er tegenover koolstofarme ideeën ook een financiële vergoeding staat.

Nog in het klimaatplan: bomen en groene ruimtes om de bewoners meer te beschutten tegen de hitte, meer water om de biodiversiteit te beschermen en meer bewustmakingscampagnes over individuele acties (zoals Leo Not Happy). De Etterbekenaar moet bovendien toegang krijgen tot duurzame voeding via korte ketens. Kansarme groepen kunnen best extra ondersteuning krijgen op het vlak van energie en isolatie, klinkt het nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?