Oudergem roept klimaatnoodtoestand uit

© Sophie Kellens-BRUZZ
| Klimaatmanifestatie (archiefbeeld)

Na een oproep van het collectief Rise for Climate Belgium heeft de gemeenteraad van Oudergem donderdagavond unaniem een motie goedgekeurd waarin de noodtoestand wordt uitgeroepen. Dat bevestigt burgemeester Didier Gosuin (Défi).

Koekelberg riep op 13 mei als eerste Belgische gemeente de klimaatnoodtoestand uit. Ze volgde daarmee het voorbeeld van steden als Londen, Parijs, Keulen, Milaan, Genève, New York en San Francisco.

Sindsdien probeert Rise For Climate Belgium andere gemeenten mee op de kar te laten springen. In totaal deden verschillende Brusselse gemeenten dat al, waaronder Brussel-Stad, Ukkel, Anderlecht, Schaarbeek en nog andere gemeenten. In Vorst zijn er op verzoek van de burgemeester al contacten tussen Rise for Climate en lokale verenigingen.

Rise For Climate benadrukt dat lokale overheden volgens het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) een essentiële rol kunnen spelen bij de toepassing van het klimaatbeleid. Het uitroepen van de klimaatnoodtoestand leidt ertoe dat een gemeente verschillende klimaatdoelstellingen op papier zet en dus ook wil naleven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?