Influencer Morane met Steven Beckers van de Brusselse BIGH-daktuinen

Onderneem een Brusselse 'green trip' vanuit je luie zetel

SDS
© BRUZZ
27/11/2020

De Europese Commissie heeft de afgelopen weken 15 influencers uitgenodigd om meer dan 70 duurzame projecten in vijf landen te bezoeken, en zo hun volgers aan te zetten tot een 'klimaatvriendelijke levensstijl'. De drie Belgische influencers bezoeken heel wat Brusselse projecten, en er hangen ook 'challenges' voor hun volgers aan vast.

De naam van de campagne, #DingDongEU, moest oorspronkelijk verwijzen naar influencers die bij volgers zouden aanbellen voor challenges. Maar omdat dat door corona natuurlijk niet kan, hanteert de EU nu Green Trip als projectnaam.

In België werden Molemsisters (de van oorsprong Molenbeekse Sara Lou), Simply.Morane (Morane) and Laurafromthedesert (Laura) gevraagd om duurzame projecten te bezoeken. De influencers vragen aan hun volgers tussentijds om hen uit te dagen met mini-challengers. Aan het einde van de reis van elke influencer daagt die zijn of haar volgers uit voor een ‘Big Green Challenge’.

'Meefietsen op de korte keten' was het thema van Sara Lou. Ze heeft onder meer moderne herders in Brussel ontmoet, ging langs bij Cyclo en ontdekte nieuwe vormen van stedelijke landbouw. Haar collega Laura daagde na een bezoek aan het MAD Brussels, het Brusselse platform voor Mode en Design, haar volgers uit. “Followers moesten een foto nemen met tweedehands kleding aan en die doorsturen”, zegt projectwoordvoerster Marianne Fernagut. “Door de coronapandemie is het soms puzzelen: we kunnen geen mensen meer samenbrengen, er kunnen alleen online uitdagingen.”

Duurzame voeding in Brussel

De Waals-Brabantse foodblogster Morane tot slot ontdekt deze week minder verspillende voedselproductie en -consumptie. Zo ging ze woensdag langs bij het Lakense bedrijvencomplex Be-Here, dat lokale duurzame bedrijven een ruimte geeft om te groeien en bloeien. Je vindt er onder meer Fermenthings, dat zich specialiseert in gefermenteerde voeding.

Donderdag bezocht ze BIGH-dakboerderijen in Brussel, een manier om de stedelingen toch van lokaal vers voedsel te voorzien. Op 1 december gaat ze nog langs bij de stedelijke composteerders van Worms asbl. Op 3 december volgt tot slot een bezoek aan de Brusselse ‘dining experience’ Les Filles, die werkt met een seizoensmenu op basis van lokale voeding.

Haar Big Green Challenge zal op 4 december doorgaan in het door de EU gefinancierde Smart Gastronomy Lab in Gembloux, waar ze werken rond innovatieve oplossingen om voor iedereen in de toekomst voedsel te voorzien. Een tipje van de sluier: misschien spelen insecten daar een sleutelrol in.

Nog tot mei 2021

De campagne loopt nog tot mei 2021, er komt bijoorbeeld nog een documentaire van de ervaringen van alle betrokken influencers. Het project is een initiatief van het Directoraat-generaal Regionaal Beleid en Stadsontwikkeling (DG Regio) van de Europese Commissie. Die wil zo duurzame projecten en een dito levensstijl bij jonge Europeanen (16-24 jaar) stimuleren.

De hele Green Trip, en de 'Big Green Challenges' kun je herbekijken op Green Trip online en op Instagram. Wie wil meedoen aan een challenge, kan dat door een foto te posten op Instagram met vermelding van de hashtags DingDongEU én GreenChallengeEU.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Samenleving , influencer , GreenTrip , EU , Europese Commissie , duurzaamheid , klimaat , klimaatbeleid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni